02-08-2020

(VIDEO/FOTO) Mačka po imenu Gli atrakcija Aja Sofije

Čuvena građevina u Istambulu, Aja Sofija, u posljednje vrijeme privlači pažnju javnosti i zbog mačke po imenu Gli, koja je sve poznatija zbog toga što već skoro 16 godina živi u njoj.

Aja Sofija, čuvena građevina u Istanbulu, kroz svoju dugačku istoriju imala je mnogo namjena, ali jedno je sigurno, za ovu mačku, uvijek će biti dom.


Video: Instagram/hagiasophiacat

Mačka Gli ima svoj Instagram profil, koji vodi Umut Bećić, bivši turistički vodič iz vremena dok je Aja Sofija bila muzej, prenosi B92.



"Vidjela sam više od 20 država i mnogo lijepih gradova. Međutim, vjerujem da je Istanbul kralj svih gradova, a Aja Sofija njegova kruna", rekla je Umut.



Istanbul je i inače prepoznatljiv po mačkama lutalicama, a o njima su snimljeni i mnogi dokumentarni filmovi, piše portal FosMedia.


"Normalno je da vidite mačke i oko Aje Sofije, i unutra. Ipak, Gli je nešto posebno. Način na koji pozira i hoda, način na koji se ponaša, potpuno su drugačiji od ostalih mačaka, pa i od njene sestre Kizim", ističe Umut.



Ona smatra i da ime savršeno opisuje ovu mačku, jer Gli znači "ujedinjenje ljubavi".




"Bez obzira na religiju, boju kože ili pol, svi se nasmiješe kada upoznaju Gli", kaže Umut.



Nakon što je napravila Instagram profil za Gli, ljudi koji su se sreli sa ovom mačkom, slali su joj fotografije, pa je kolekcija već velika.



Za sada, ne postoje planovi da se Gli preseli, a cijelo osoblje Aje Sofije prihvatilo je kao člana porodice.