14-09-2020

(VIDEO)U vrtiće upisano 1300 djece, mališanima potrebno ljekarsko ne starije od deset dana, maske nijesu obavezne

JPU "Ljubica V. Jovanović Maša", za školsku godinu 2020/2021 upisala je 1300 djece u 35 vaspitnih grupa, a u pet objekata od čega su po jedan u Pržnu i Petrovcu, dok su tri objekta u Budvi, kazala je za portal RTV Budva, direktorica ove javne ustanove Vera Šaranović.



Kako Šaranović ističe, poštujući mjere NKT-a, trudiće se da djecu raporede u što manje grupe, ali napominje da se najveća odgovornost i saradnja svakako očekuju od roditelja.


Video: Portal RTV Budva

"Očekujemo da roditelji sami procijene, kolika je neophodnost dolaska djeteta u vrtić, jer smo u obavezi da grupe rasporedimo u što manji broj. U saradnji sa njima moramo preduzeti neophodne mejre", kazala je.



Ona je istakla da je prvog dana dolaska djeteta u vrtić roditelj dužan da dostavi ljekarsko uvjerenje koje ne smije biti starije od deset dana.

"Na ulazu u vrtić djecu će preuzimati medicinska sestra i vaspitači, jer po mejrama NKT-a roditelji ne smiju da ulaze u objeakt. Djeca nijesu u obavezi da nose maske, dok roditelji i zaposleni jesu", kazala je ona.

Na ulazu u vrtić biće sredstvo za dezinfekciju ruku kao i dezo barijere. Kako Šaranović ističe vjeruje da su dobro obskrbljeni sredstvima za dezinfekciju i zaštitu od virusa, a planiraju da djeca ove godine što više vremena provode na otvorenom.



"Ove godine djeca će što više vremena provoditi u dvorištu, imamo četiri dvorišna prostora, a Centralni vrtić je zahvaljujući Opštini Budva dobio 250 metara nove ograde. Potrudićemo se da obnovimo i mobilijar, kako bi boravak djece u dvorištu bio udoban i kako bi sadržajima zamijenio boravak u zatovrenom onda kada vremenski uslovi to dozvoljavaju", kazala je.



Ona je istakla da su u tržnom centru TQ PLaza namjeni privedene još četiri prostorije čime će biti omogućeni još bolji uslovi i komfor za boravak djece u vrtiću.



"Prošle godine smo imali 700 kvadrata privedenog namjeni, a ove imamo cijeli sprat, što je 1000 kvadrata", kazala je Šaranović.

U TQ Plazi upisano je osam vapsitnih grupa, od čega su dvije jaslene, srednja, mlađa i predškolska grupa, a tu je i prostor za biblioteku, trpezariju i veliku kuhinju, te su kako je Šaranović zaključila, uslovi za boravak djece odlični.