03-04-2020

Virus nezaposlenosti se širi svijetom

Ujedinjene nacije procenjuju da će širom svijeta najmanje 25 miliona radnika ostati bez posla zbog krize koju je izazvala epidemija koronavirusa, što bi premašilo 22 miliona koji su izgubljeni tokom svjetske finansijske krize 2008. godine.

Virus nezaposlenosti se širi svijetom | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

NJEMAČKA: NEZAPOSLENOST BRZO RASTE

Mnoge privredne grane su pogođene, a za male firme koje imaju do 5 zaposlenih, predviđena je pomoć do 9.000 eura, a nešto većim firmama sa najviše 10 zaposlenih, slijedi pomoć do 15.000 eura. Ovim novcem treba da pokriju osnovne troškove zakupnine poslovnog prostora, kako ne bi bile izbačene na ulicu i izbrisane iz registra.

Predviđa se da će se broj nezaposleni vrlo brzo popeti za još 1.200.000, i planira se da im se što brže i lakše obezbijedi socijalna pomoć. Za sve koji budu imali problema sa plaćanjem stanarine, otkazi stanodavaca zamrzavaju se do septembra ove godine.

ŠVEDSKA: I DRŽAVA BLAGOSTANJA U PROBLEMIMA

Vlada Švedske saopštila je da je pandemija izazvala “šok u snabdijevanju i potražnji”, efekat koji se širi između zemalja. Iz Vlade su upozorili da je očekivano da globalna ekonomija, posebno ekonomija Švedske, uđe u recesiju sa oštrim negativnim rastom bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini.

To se navodi u najnovijem izveštaju švedske Vlade, koji je predstavila ministarka finansija Magdalena Anderson, a kojim se prognozira ova tmurna bliska budućnost za Švedsku. Andersonova je izjavila da se očekuje pad švedskog bruto domaćeg proizvoda za četiri odsto, što je jednako opadanju u vrijeme finansijske krize, javio je “Sputnjik”.

Prema prognozama, nezaposlenost u Švedskoj će porasti na 9 odsto ove godine, u odnosu na 6,8 odsto krajem 2019. godine.

“Verujemo da će ekonomiji biti potrebno nekoliko godina za oporavak”, istakla je Andersonova.

POLA MILIONA BEZ POSLA U AUSTRIJI

Pandemija virusa korona izazvala je teške posljedice po tržište rada u Austriji, gdje je broj nezaposlenih dostigao istorijski rekord, najveći od 1946. godine.

Prema saopštenju Servisa za zapošljavanje (AMS), krajem marta, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, bilo je za 52,5 odsto više nezaposlenih.

Ukupno je trenutno AMS-u prijavljeno 562.522 osoba bez posla. Usljed toga je stopa nezaposlenosti, prema nacionalnoj definiciji, porasla za 4,7 odsto, na 12,2 procenta.

Najveći rast nezaposlenosti zabilježen je u gastronomijii I hoteljerstvu (+145,1 odsto), zatim građevinarstvu (+94,8 odsto), saobraćaju (+83,8 odsto).

ŠPANIJA: ZA TRI NEDJELJE BEZ POSLA OSTALO 900.000 LJUDI

Skoro 900.000 radnika u Španiji ostalo je bez posla od 12. marta kada su u toj zemlji uvedene mjere protiv širenja virusa korona, uključujući zabranu izlaska. Više od polovine otpuštenih bili su radnici na određeno vrijeme, prenosi Rojters.

U Španiji je u martu broj nezaposlenih porastao na 3,5 miliona, što je najviši broj od aprila 2017. godine.

SAD: REKORDAN BROJ NOVPRIJAVLJENIH ZA NAKNADE NAMIJENJENE NEZAPOSLENIMA

Skoro 3,3 miliona Amerikanaca prijavilo se prošle nedelje za pomoć u slučaju nezaposlenosti, skoro pet puta više od rekorda postavljenog 1982. godine, uslJed zastoja u ekonomiji izazvanog koronavirusom. Prijave za pomoć nezaposlenima uglavnom odražavaju tempo otpuštanja.

Pojedini ekonomisti kažu da bi stopa nezaposlenosti do maja mogla da bude 13 odsto, dok je za vrijeme velike krize koja se završila 2009. godine bila 10 odsto. Najniža u posljednjih pola vijeka bila je u februaru i iznosila je 3,5 odsto.

Mnogi ljudi koji su izgubili posao posljednjih nedjelja nisu mogli da podnesu zahtjev za pomoć, jer su državni sajtovi i telefonski sistemi bili blokirani usljed preopterećenja.


Izvor: Bankar