17-09-2020

Više od 170 država pridružilo se inicijativi SZO za vakcinu, Crna Gora među zainteresovanim zemljama

"Više od 170 država pridružilo se platformi COVAX i time dobilo garantovan pristup najvećem svjetskom portfelju vakcina", rekao je Tedros Adan Gebrejesus u četvrtak, dan prije isteka roka za prijavu u tu inicijativu kojoj je cilj pravedna raspodjela vakcine širom svijeta

Više od 170 država pridružilo se inicijativi SZO za vakcinu, Crna Gora među zainteresovanim zemljama | Radio Televizija Budva

Više od 170 država, pridružilo se COVAX-u, svjetskoj inicijativi za vakcinu Svjetske zdravstvene organizacije, dok je Crna Gora među zainteresovanim zemljama, saopšteno je iz SZO.

"Više od 170 država pridružilo se platformi COVAX i time dobilo garantovan pristup najvećem svjetskom portfelju vakcina", rekao je Tedros Adan Gebrejesus u četvrtak, dan prije isteka roka za prijavu u tu inicijativu kojoj je cilj pravedna raspodjela vakcine širom svijeta.


SZO je ranije objavila da su pomoć u osiguravanju vakcine zatražile 92 siromašnije države, dok je 80 bogatijih zemalja iskazalo zainteresovanost, a neke još moraju potvrditi svoje učestvovanje do isteka roka.

COVAX vode WHO i savez za vakcine GAVI, a cilj je proizvesti i dostaviti 2 milijarde doza do kraja 2021. godine.

Neke države, poput SAD-a, osigurale su svoje zalihe bilateralnim dogovorom, pa se nisu pridružili ovoj globalnoj inicijativi.

"Prva vakcina koja će biti odobrena možda neće biti najbolja. Što više pokušavamo, to su veće šanse da ćemo imati veoma sigurnu i vrlo djelotvornu vakcinu", naglasio je Tedros tokom seminara održanog putem interneta na nacionalnom univerzitetu u Singapuru.