15-06-2021

Više povrća, manje holesterola

Američka asocijacija za srce napravila je listu namirnica koje utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi.

Više povrća, manje holesterola | Radio Televizija Budva

Foto: pexel

Koštunjavo voće - obezbjeđuje organizmu korisne omega-3 masnoće, a nivo holesterola može sniziti za trećinu. Idealna mjera je 30 g dnevno.

Soja - proteini iz soje snižavaju holesterol za gotovo deset posto, isto koliko i sve vrste žitarica. Dovoljno je da pojedete 150 g soje u toku dana.

Borovnice - sadrže antioksidant ferostilbin za koji je potvrđeno da povoljno utiče na razlaganje masnoća u krvi. Šaka ovog voća dnevno idealna je mjera.

Losos - bogat je omega-3 masnim kiselinama i dobrim HDL masnoćama. Dvjesta grama ove ribe bar jednom sedmično pomoći će vam da snizite holesterol.

Bijeli luk – uz to što je poznat kao odličan antioksidant, bijeli luk pospješuje i regulaciju LDL (dobrog) holesterola i redukciju loših masti u krvi. Jedite ga kada god ste u prilici.

Pasulj - preporučuje se u gotovo svim dijetama za snižavanje tjelesne težine i odličan je sagorjevač masti. Dakle, salata od pasulja ili čorbast pasulj s povrćem jednom sedmično mogu mnogo da vam pomognu.

Jabuke - odličan su antioksidant i uspješno pospješuju izbacivanje masnoća. Dvije jabuke dnevno su minimum.

Voće i zeleno povrće - obezbjeđuje organizmu neophodne vitamine, minerale, prirodan šećer, vlaknaste materije, a pošto su i odlični antioksidanti, utiču i na razlaganje masnoća iz organizma. Jedite ih kada god ste u prilici i ne obazirite se na količinu.

Izvor: Nezavisne novine