10-10-2019

Više tunela je na prioritetnoj dionici auto-puta od 41 km nego na svim crnogorskim putevima zajedno

Radimo sve da prioritetna dionica auto-puta Bar Boljare od Smokovca do Meteševa bude završena do kraja septembra naredne godine, rekao je Goran Vujović iz Monteputa.

Više tunela je na prioritetnoj dionici auto-puta od 41 km nego na svim crnogorskim putevima zajedno | Radio Televizija Budva

On je ponovio da je u pitanju veoma komplikovan objekat.

“Sami podatak da smo već probili tunela više nego u istoriji Crne Gore na svim magistralnim i regionalnim putevima govori o složenosti. Jedna ‘Sozina’ se radila pet godina sa svim instalacijama i opremom, pristupnim putevima, a ovdje imamo osam puta više objekata u odnosu na to a rok nam je mnogo manji”, kazao je za TV Vijesti Vujović.


I most “Moračica”, jedan od najimpozantnijih objekata na cijelom auto-putu je pri kraju gradnje. Danas je novinarima iz CRBC-a upućen poziv da u petak obiđu most nakon što bude i potpuno spojen.

“Kod njega je ostalo jos dva segmenta rasponske konstrukcije da se spoji i očekujemo to do kraja nedjelje da se odradi. To su segmenti od po dva metra, jedna operacija po dva sata posla koja iziskuje određene pripreme, tako da biće do kraja nedjelje i ona spojena potpuno”, potvrdio je Vujović.

On je kazao da je na cijeloj dionici trenutno završeno oko 80% svih radova.

“Pojedinačno, po objektima, svi su tuneli završeni. Imamo do sada osam mostova kod kojih su kompletno urađene rasponske konstrukcije. Sama trasa, zemljani radovi su zavrženi nekih 70 do 80% a počeli su radovi i na asfaltiranju”, dodao je Vujović.

Rok će, prema njegovim riječima, biti ispoštovan i kada je riječ o petlji Smokovac.

“Most je počeo da se radi, odnosno riječni stubovi na mostu Morača. On će biti završen negdje sredinom sljedeće godine”, kazao je Vujović.

Sve to radi više od 2.800 radnika, od čega su gotovo 2.000 Kinezi, a preostalo domaća radna snaga.