18-01-2021

Vješte ruke Lidije Rađenović: Žena je postolje umjetnosti

Lidija Rađenović je ćerka, sestra i majka rođena u kako kaže, lijepoj i poštenoj budvanskoj porodici. Vjeruje da su to tri teške funkcije pune odgovornosti i uzajamnog uvažavanja, gdje se stvaraju korijeni za sve dalje u životu. Vješte ruke Lidiju dovode u centar ove priče. Slikanje, dekupaž, dekoracije, torte od papira ali i mnoge druge ručno rađene sitnice, hobi su ove mlade žene koja smatra da umjetnost i kretaivnost ne mogu da se odglume.Naša sagovornica Lidija, vjeruje da je talenat nešto urođeno,te da je samo pitanje vremena kad cemo biti dovoljno svjesni sebe i oslobođeni ograničenja koje nam društvo donekle nameće, pa pustiti misli i ruke da govore umjesto nas."Volim da radim sve čemu mogu da dam svoj doprinos i neki lični pečat. Dekupaž, slikanje, kulinarstvo, rođendanske i novogodišnje dekoracije su neki od hobija čiji se rezultat može uslikati i doživjeti da kažem tu fizičku formu. A pored toga radim mnoge stvari za koje mi inspiracija naidje u trenutku", kazala je za naš portal.

Karantin u kome smo se zatekli ove godine pogođeni pandemijom koronavirusa, za Lidiju i njenu umjetnost bio je proširenje vidika."Karantin je osjetljiva pojava za sve ljude, pa tako i za umjetnike. Mislim da smo mi ljudi koji nešto stvaramo u tom periodu bili zaista nagrađeni mogućnošću da u zatvorenom prostoru manipulišemo svojim talentima", rekla je.

Naša sagovornica majka je i jedne djevojčice, a kako kaže djevojčice su same po sebi "postolje za umjetničko djelo", te svoju nasljednicu podržava u iskazivanju talenata."Djevojčice su poseban dar od Boga. One su same po sebi postolje za umjetničko djelo, naše je da pratimo njihove želje i da im damo to što traže da rade, a djevojčice često žele da rade sve sto i mi, pa im to treba i dopustiti bez obzira na to koliko to može da nam oduzme vremena, isprlja kuću ili prouzrokuje neku. Biti toliko blagosloven pa imati dijete koje želi da nšsto pravi, da sve proba i stvara je zaista najbolje ostvarenje jednog roditelja", kazala je kroz osmije Lidija za portal RTV Budva.

Što se tiče ozbiljnijeg bavljenja umjetnošću pa i samog planiranja neke izložbe ili adaptacije adekvatnog izložbenog prostora, Lidija kaže da o tome za sada ne razmišlja."Nijesam razmišljala o tome jos uvijek, nijesam profesionalno u toj priči, život bez ograničenja i pretjeranih planova je nešto čime se vodim. Smatram ako se ka tome okrenem imaću rokove, datume i obaveze, a to je nešto u čemu se loše snalazim", kazala je.

U stvaranju, voli da miješa tehnike, ali da od pravila ipak često odstupa.

"Volim da miješam više tehnika, ulje, akvarel, grafika, dekupaž, i ništa od mojih radova nije školski primjer, kao što ni kad nešto kuvam recept nije precizan, trudim se ali uvijek moram nešto izmijeniti. Sigurna sam da u svemu postoje pravila koja se trebaju slijediti, i nemam ništa protiv ni kad neko tako postupa", priča Lidija.Ona tvrdi da je inspiracija u svima nama te da je samo pitanje trenutka kada će oživjeti.

"Rekla bih da je inspiracija u nama, samo je pitanje trenutka šta želimo da oživimo i na šta želimo da prenesemo to što smo samo vidjeli i osjetili", kazala je dodajući da je Budva grad za koji vjeruje da u svakome može probuditi umjetnika.

"Budva kao inspiracija je svakako grad koji savršeno može probuditi u umjetniku ideje za stvaralaštvo, ali i da nijesam u Budvi, nosila bih korijene pa bi Budva sa mnom. Obožavam more i jako me smiruje i šalje neku divnu energiju, a iako sam primorka, druga godišnja doba ipak više prijaju mom temperamentu, nego ljeto", istakla je.

Lidija tvrdi da umjetnost i kreativnost ne postoje zato da bi se ostvarilo materijalno bogatstvo, pa se samim tim ne mogu ni odglumiti."Umjetnost i kreativnost ne mogu da se odglume, i ne postoje da bi se steklo materijalno bogatstvo,i kad u životu nešto radite iz ljubavi, to se zaista osjeti. Iskoristila bih priliku da zahvalim svima koji su to prepoznali i koji su mi uputili poruke podrške i koji su bili srećni zbog nečega što sam ja stvorila", zaključila je Lidija u razgovoru za naš portal.

Ona je za kraj izdvojila jednu poruku kao moto kojim se vodi kako u stvaranju tako i u životu, a kojom ujedno i završavamo priču o ovoj vrijednoj i talentovanoj sugrađanki: "Biti prirodan, nasmijan i tih, najveća je umjetnost na svijetu".

Lidijine rukotvorine možete pogledati na njenoj stranici na Instgramu kreativnikutaklidija.

D.P.