08-04-2021

Vlada optimizma: Očekuju 700 miliona od turizma, rast ekonomije preko 10%, kolektivni imunitet do ljeta…

Vlada projekciju o rastu crnogorske ekonomije od 10,5 odsto temelji na pretpostavci da će prihodi od turizma dostići 65 odsto prihoda iz 2019. godine, da će prijetnja od zaraze koronavirusom biti znatno umanjena, dok je istovremeno stečen određeni kolektivni imunitet uz veliki broj vakcinacija, pišu Vijesti.

Vlada optimizma: Očekuju 700 miliona od turizma, rast ekonomije preko 10%, kolektivni imunitet do ljeta… | Radio Televizija BudvaTargetirano je da do početka ljeta oko 70 odsto odraslog stanovništva stekne imunitet na koronavirus.

To je navedeno u Vladinom Programu ekonomskih reformi (PER) za period od ove do 2023. godine koji je usvojen prošle sedmice i gdje se za trogodišnji period projektuje da će ekonomija u prosjeku rasti oko 7,6 odsto.

Ove projekcije su dio osnovnog makroekonomskog scenarija u PER-u koji predviđa rast ekonomije u 2022.godini od 6,5 odsto i 5,8 odsto u 2023. godini.

Očekivanih 65 odsto prihoda od turizma iz 2019. godine je 700 miliona eura, dok je target od 70 odsto stanovništva koje treba da stekne imunitet na koronavirus oko 330 hiljada.

Pretpostavke kretanja u turizmu zasnivaju se i na velikom interesovanju glavnih emitivnih tržišta za turizam u Crnoj Gori, povoljnim epidemiološkim mjerama i otvorenim granicama za ulazak u zemlju.

“Najvažnija pretpostavka projektovanih kretanja u 2021. odnosi se na ostvarenje prihoda u turizmu od 65 odsto nivoa iz 2019. godine, uzimajući u obzir komparativno iskustvo susjedne Hrvatske u upravljanju krizom i fleksibilnosti granica u pogledu međunarodne mobilnosti putnika u 2020.godini. Očekivanja u turizmu u 2021. godini temelje se na dostupnim informacijama i najavama iz turističkog sektora, dok najvažnija pretpostavka podrazumijeva imunizaciju stanovništva kroz dostupne vakcine u zemlji tokom 2021. godine, koja do početka ljetnje sezone uključuje target od 70 odsto odraslog stanovništva koje je vakcinisano ili je već preležalo koronavirus”, definisano je u osnovnom makroekonomskog scenariju u PER-u.

To je, kako se navodi, i u skladu sa ekonomskim projekcijama Evropske komisije (EK) i sličnim pretpostavkama za zemlje članice EU, dok se i u zemljama okruženja očekuju slični trendovi.

“Pretpostavke kretanja u turizmu zasnivaju se i na velikom interesovanju glavnih emitivnih tržišta za turizam u Crnoj Gori, povoljnim epidemiološkim mjerama i otvorenim granicama za ulazak u zemlju, te povećanim kapacitetima turističkog sektora i najavi početka operativnog rada novoosnovane avio kompanije, ‘To Montenegro’, do početka sezone”, navodi se u dokumentu.Vijesti/Investitor