26-03-2021

Vlada predložila olakšice za dobijanje državljanstva

Građani koji još uvijek nemaju crnogorsko državljanstvo, a polažu pravo na njega po kriterijumu neprekidnog boravka od 10 godina, mogli bi uskoro lakše doći do crnogorskog pasoša, na način što će im se u boravak računati i povezati i privremeni i stalni boravak u državi.

Vlada predložila olakšice za dobijanje državljanstva | Radio Televizija Budva

Pasoš CG, Foto:Shutterstock

Ovo je stav koji je zauzela Vlada Crne Gore usvajanjem Informacije na današnjoj sjednici.

U informaciji se podsjeća na kriterijume na osnovu kojih se stiče državljanstvo, među je i deset godina stalnog boravka.

“Građani koji nisu neprekidno ostvarivali taj zakonski uslov do sada nisu imali pravo na državljanstvo. Odluka o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva prijemom u ovom dijelu je bila neprecizna, pa je Vlada njenom i analizom sudske prakse zaključila da se to treba promijeniti”, navodi se u Informaciji.

Navode se i stavovi Vrhovnog suda da se “Zakonom propisani uslovi moraju tumačiti u svjetlu kriterijuma propisanih predmetnom Odlukom”.

“Imajući u vidu da je ostavljeno na Odluci da propiše ove kriterijume, sljedstveno čemu Vlada ima zakonom datu mogućnost, predlažemo da ista ovu mogućnost i iskoristi na način što će pristupiti izmjeni predmetne odluke. Navedeno bi podrazumijevalo da se uslov od neprekidnog boravka definiše tako da se u isti uračunava i periood privremenog boravka uz stalni boravak koji se dobija na osnovu ovog privremenog. Predloženo rješenje će riješiti status nemalog broja građana koji žive, privređuju, plaćaju poreze, te su svoj život vezali za ovu zemlju, a usljed ovako definisanih uslova nisu još uspjeli da steknu crnogorsko državljanstvo”, piše u Informaciji koju je usvojila Vlada.



Izvor: VOP