16-03-2020

Vlada uvodi nove mjere zaštite zdravlja novinara

Zbog prijetnje širenja virusa korona i obaveze medija da poštuju pravila koja podrazumijevaju što manje društvenih kontakata, i sa druge strane, obaveze da transparentnost bude u najvećoj mjeri poštovana, te da bude pravovremeno i kvalitetno zadovoljeno pravo javnosti da zna i medija da dobiju informacije Vlada je odredila procedure i pravila kako bi bilo zadovoljeno sve navedeno u mogućoj mjeri.




1. Konferencije za medije u vezi sa svim aspektima sprečavanja širenja virusa korona i aktivnosti državnih organa u vezi sa tim održavaće se u amfiteatru Instituta za javno zdravlje.

2. Javni servis Radio i Televizija Crne Gore je danas u Institutu instalirao i isprobao opremu za direktan prijenos svih događaja.

3. Radio-difuzni centar omogućio je svim radio i televizijskim stanicama preuzimanje TV signala RTV CG. Komercijalne televizije sa nacionalnom pokrivenošću isprobale su sistem i pokazalo se da je sistem već funkcionalan. Ostale televizije mogu signal preuzeti na način na koji je omogućeno preuzimanje signala zasijedanja Skupštine Crne Gore.

4. Služba za odnose s javnošću Vlade će u saradnji sa Ministarstvom javne uprave postaviti platformu putem koje će novinarima biti omogućeno postavljanje pitanja u realnom vremenu odnosno dok traju konferencije za medije – kao da su na licu mjesta.

5. Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore i Institut za javno zdravlje će, po procjeni, neke događaje prenositi uživo putem društvenih mreža i platformi poput Youtube, Facebook i dr.

6. Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore će pored navedenog sve događaje snimiti i kao i do sada stavljati medijima na raspolaganje fotografije i video snimke svih događaja.

7. PR tim koji koordinira komunikacije Vlade nastojaće da u najvećoj mjeri izađe u susret zahtjevima medija za gostovanjima i intervjuima, ali molimo za razumijevanje situacije koja nije uobičajena.

Kako su naveli iz Vlade, očekuje se da cio sistem bude funkcionalan do sjutra, 17. marta, o čemu će blagovremeno obavijestiti i dostaviti informacije medijima.

"Od medija očekujemo da dostave Službi za odnose s javnošću jednu adresu elektronske pošte koja će medijima služiti za logovanje na platformu za postavljanje pitanja", saopštili su iz Vlade.