20-10-2021

Vlade iskoristile pandemiju da ograniče slobodu izražavanja

Vlade širom svijeta iskoristile su pandemiju koronavirusa kao izgovor da uguše kritičke glasove i ograniče slobodu izražavanja, kaže se u novom izvještaju organizacije Amnesty International (AI).

Vlade iskoristile pandemiju da ograniče slobodu izražavanja | Radio Televizija Budva

Foto:

U izvještaju "Utišani i pogrešno informisani: Sloboda izvještavanja u opasnosti tokom COVID-19" navodi se da je oslanjanje vlada na cenzuru i kažnjavanje tokom krize smanjilo kvalitet informacija koje dolaze do ljudi.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, direktor AI za promociju istraživanja i politika Rajat Khosla rekao je da su, tokom pandemije, društvene mreže cenzurisane, kao i da su mediji su zatvarani.

"Tokom pandemije vlade su pokrenule neviđen napad na slobodu izražavanja, oštro ograničavajući ljudska prava”, rekao je Khosla.

On je kazao da je oko pet miliona ljudi preminulo zbog koronavirusa, dodajući da je nedostatak informacija vjerovatno je bio jedan od faktora koji su tome doprinijeli.

“Sposobnost svih da se uključe u raspravu o mogućim rješenjima i doprinesu odgovoru ključni je element u prevazilaženju krize”, navodi Amnesty u svom izvještaju.

Iz AI su naveli da su pojedine vlade koristile zakonodavstvo i druge mjere kako bi ograničile ljudska prava van onoga što je dopušteno međunarodnim pravom.

Oni su takođe naveli da su širom svijeta mnogi lideri identifikovani kao vodeći “prenosioci dezinformacija”.

“Naročito u ranim fazama pandemije, kada se svijet borio da shvati i da se suoči sa novom bolešću, vlasti na najvišem nivou javno su osporavale i dovodile u pitanje naučne dokaze”, kaže se u izvještaju.


Iz AI su poručili da su države obavezne da poštuju ljudska prava i da osiguraju da su svi, bez diskriminacije, zaštićeni od prijetnje pandemije.

“Društveni mediji moraju ojačati napore u rješavanju izazova dezinformacija i pridržavati se svoje odgovornosti za poštivanjem ljudskih prava”, kaže se u izvještaju.

Iz AI su predložili ukidanje ili izmjena zakona, kojima se izriču krivične kazne za osobe koje ostvaruju svoje pravo na slobodu izražavanja.

Oni su preporučili suzdržavanje od ciljanja kritičara ili drugih izvora vjerodostojnih informacija “drakonskim mjerama koje neopravdano ograničavaju pravo na slobodu izražavanja, u ime borbe protiv pandemije”.

“Društvene mreže moraju se pridržavati svojih odgovornosti vezanih za ljudska prava, i osigurati veću transparentnost u pogledu politika moderiranja sadržaja kao i algoritama koji podržavanju njhove sisteme”, rekli su iz AI.

Oni su preporučili usvajanje zakonskih okvira koji su u skladu sa obavezama o ljudskim pravima, kako bi se riješili štetni učinci lažnih ili obmanjujućih informacija koje bi mogle ugroziti pravo na zdravlje.