01-02-2018

Vodovod nametnuo neprimjerno visoku cijenu usluga

Preduzeće Vodovod i kanalizacija platiće kaznu u iznosu od 61.553 eura, zbog zloupotrebe položaja i dva učinjena prekršaja, odnosno zbog nametanje visoke cijene usluga koje nijesu u domenu tog preduzeća, a bivši direktor Milenko Medigović 1.000 eura.

Vodovod nametnuo neprimjerno visoku cijenu usluga | Radio Televizija Budva

Snosiće i troškove postupka u visini od 450 eura, kazao je Pobjedi zamjenik predsjednika Suda za prekršaje u Budvi, Marko Đukanović.

Prema riječima Đukanovića, tu odluku Sud za prekršaje je donio krajem novembra prošle godine, a postala je prsavosnažna 28. decembra, nakon što je rješenjem Višeg suda za prekršaje Crne Gore odbijna žalba okrivljenih na tu odluku.

Postupak je pokrenut na zahtjev Agencije za zaštitu konkurencije.

On navodi da su Medigović kao odgovorno lice i preduzeće Vodovod i kanalizacja Budva proglašeni krivim jer su donošenjem odluke Odbora direktora o cijenama usluga snabdijevanja vodom i prečišćavanja otpadnih voda iz 2014. godine, kao i odlukom o naknadama za pružanje komunalnih usluga i korišćšenje i održavanje mreže iz 2015. godine, neposredno nametnuli visoku cijenu usluge putem posebne mjesečne naknade za održavanje i očitavanje vodomjera u neprimjereno visokom iznosu od 8,09 eura sa PDV.

Ta naknada je koja je uslovljena kao dodatna obaveza plaćanja, koja nije u vezi sa predmetom usluge snabdijevanja vodom i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, čime je pravno lice izvršilo radnju zloupotrebe dominantnog položaja i izvršilo dva prekršaja iz Zakona o zaštiti konkurencije, a okrivljeni Medigović Milenko dva prekršaja iz istog zakona objašnjava Đukanović.

Cijene vode

Skupština opština Budva je 13. avgusta 2013. godine donijela rješenje kojim je dala saglasnost na odluku d.o.o. Vodovod i kanalizacija, kojom je uvedena distributivna naknada po vodomjeru (plaća se bez obzira da li se voda troši ili ne) u iznosu od 8,09 eura (prethodna cijena je bila dva eura).

Cijena vode kubika za građane u ljetnjem periodu iznosi 1,93 eura, a za privrednike 3,85 eura. Po toj odluci, građani Budve plaćaju i 0,90 eura za kanalizaciju po kubiku utrošene vode, što ranijre nisu plaćali.