02-04-2021

Volonteri Crvenog krsta zakazuju vakcinaciju građana na broj 1717

Volonteri Call centra Crvenog krsta, koji radi u okviru Doma zdravlja Budva, svakodnevno pružaju informacije građanima o vakcinaciji, a dnevno prime oko 150 poziva iz čitave Crne Gore.

Volonteri Crvenog krsta zakazuju vakcinaciju građana na broj 1717 | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Obaveza volontera je da građanima koji pozivaju Call centar,na broj 1717, upišu ime i prezime, matični broj i naziv grada iz kojeg zovu, kako bi se te osnovne informacije unijele u bazu podataka na osnovu koje se sprovodi vakcinacija. Za sva dodatna pitanja kandidate za vakcinaciju protiv kovida upućuju izabranom ljekaru.

Linija je aktivna mjesec unazad, a strpljivi volonteri kao što je Jovan Vukadinovic, svakodnevno odgovaraju na brojna pitanja.

"Imamo raznih pitanja,kao na primer koja je vakcina u opticaju, da li mogu da se vakcinišu hronični bolesnici , da li mogu da prime avkcinu ako imaju temperaturu ili neku dijagnozu, naravno nemamo odgovor na sva pitanja." kazao je Vukadinović za Polis.



Obaveza volontera je popunjavanje upitnika u kojem unose podatke osobe koja se interesuje ili prijavljuje za vakcinaciju. Formirani spisak za svaki dan putuje dalje.

"Taj spisak se dalje čuva u bazi podataka kako bi evidentirani podaci bili spremni za tu osobu kada ona dođe na red za vakcinaciju", objašnjava on.

Često se dešava, ako ističe Vukadinović, da ljudima fali razgovor pa isti zna da potraje.

" Uvjek primimo neki neobičan poziv, vjerovatno ljudima fali malo priče, pa razgovor potraje što nije ništa strašno" kaže volonter Crvenog krsta.



Na sva dodatna pitanja naročito stručna volonteri nisu stručni da daju odgovor, te građane upućuju izabrom ljekaru.

Jovan Vukadinović već godinu dana volontira u Crvenom krstu, a ta odluka mu je, kako objašnjava, promijenila život.

"Teško je naći riječi da opišu kako je volonterizam uticao na mene, jednostavno mi je promjenio život jer sam ga sagledao nekim drugim očima" kazao je Vukadinović.

Dodaje da 150 poziva dnevno ne govori o dovoljnom interesovanju građana za vakcinaciju, pa apeluje na sve da se aktiviraju kako bi pandemiji konačno došao kraj.

J.M.