12-10-2021

Volonteri sakupili više od tri tone otpada

Više od 300 volontera sakupilo je 3,3 tone otpada na 19 crnogorskih obala, u okviru akcije koju je, pod pokroviteljstvom Evropske unije u Crnoj Gori, organizovala nevladina organizacija Zero Waste Montenegro.

Volonteri sakupili više od tri tone otpada | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz EU info centra saopštili su da je revizija otpada urađena na svakoj lokaciji, kako bi se dobili podaci koji otpad dominantno zagađuje crnogorske obale i ko su najveći zagađivači.

„Kao i prethodne četiri godine, tako i ove dominira ambalaža za jednokratnu upotrebu, a posebno plastične boce“, navodi se u saopštenju.

Emina Adrović iz NVO Zero Waste Montenegro, na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovani rezultati akcije čišćenja crnogorskih obala, kazala je da koliko god akcija čišćenja da se organizuju, neće se riješiti problem otpada.

Taj problem, kako je ukazala, biće riješen jedino pametnom tranzicijom ka cirkularnoj ekonomiji, kroz povratnu ambalažu i dobro osmišljen sistem šeme povrata depozita.

“Nikšićko pivo, Coca Cola, Rauch, Rosa i Suza su najveći zagađivači naših obala ove godine. Ono što je zajedničko svima njima je to što su proizvođači napitaka koji se pakuju u ambalaži za jednokratnu upotrebu“, navela je Adrović.

Ona je rekla da je reciklaža otpada „dio rješenja, ali ne i rješenje“.

Adrović je istakla da svi moraju da preduzmu mjere ka smanjenju otpada, pogotovo ambalaže za jednokratnu upotrebu, ne samo pojedinci, već i kompanije i donosioci odluka na državnom i lokalnom nivou.

“Odluke koje se moraju što prije donijeti su zabrana plastike za jednokratnu upotrebu, uvođenje povratne ambalaže kroz šemu povrata depozita i uvođenje zakona o produženoj odgovornosti proizvođača sa posebnim fokusom na ambalažu za jednokratnu upotrebu“, navela je Adrović.

Ona je dodala da se nada da će više ljudi početi da koristi termose i cegere, da će se kompanije okrenuti cirkularnoj ekonomiji, a donosioci odluka promovisati ponovnu upotrebu kao prioritet.

„Dobra vijest je da, sa druge strane, raste broj partnera koji učestvuju u čišćenju obala. Tako je koordinator akcije čišćenja obala Morače u Podgorici bilo gradsko preduzeće Čistoća“, navodi se u saopštenju.

Danica Laković iz preduzeća Čistoća rekla je da se uvijek odazovu na pozive za akcije u cilju podizanja svijesti o zagađenju životne sredine raznim vrstama otpada i potrebe njegovog smanjena.

„Kao koordinatori akcije na plaži Galeb podržali smo je obezbjeđenjem i radne snage i mehanizacije potrebne za odvoz sakupljenog otpada.“ kazala je Laković.

Iz EU info centra poručili su da je zaštita životne sredine u stalnom fokusu EU, pa tako i njenih predstavnika u Crnoj Gori.

Saša Palibrk iz EU info centra rekao je da su Delegacija EU u Crnoj Gori i EU info centar proteklih godina sprovodili različite ekološke kampanje za podizanje svijesti građana o potrebi zaštite životne sredine, smanjenja otpada i negovog pravilnog odlaganja i reciklaže.

Kako je naveo, neke od njih su Budi šampion - baci otpad na pravo mjesto, Budi primjer - uključi se.

„Podrška EU zaštiti životne sredine u Crnoj Gori, kroz proces pristupanja, je konstantna, kao i prisustvo osoblja Delegacije na akcijama čišćenja. Ove godine zaposleni u Delegaciji čistili su plažu Buljarica u Budvi“, kazao je Palibrk.

Iz EU info centra rekli su da je ovo bila jublarna peta akcija čišćenja otpada tokom obilježavanja Evropskog i Svjetskog dana čišćenja obala i da predstavlja najbrojniju volontersku akciju u Crnoj Gori.