15-08-2016

Vratio dokumenta i 3.500 eura i odbio nagradu

Barski komunalni policajac Adnan Bišević (35) vratio je Italijanu Domeniku Pronestiju (59) torbu sa dokumentima i 3.500 eura.

Vratio dokumenta i 3.500 eura i odbio nagradu | Radio Televizija Budva

"U četvrtak popodne, na parkingu u Makedonskom naselju, gdje su Kovačevići, ušao sam u svoj metalik sivi mercedes C 220. Malo me je začudilo što su vrata bila otključana, ali sam krenuo da upalim motor. Ključ nije ulazio u bravu i shvatio sam da sam ušao u tuđi auto. Kada sam pogledao oko sebe vidio sam moje vozilo, parkirano u blizini. Nakon desetak minuta vožnje, mahinalno sam krenuo za torbicu sa ispravama i novčanikom koju po navici stavljam na sjedište iza sebe čim uđem u auto, i shvatio da je nema i da sam je zaboravio u mercedesu blizancu”, kazao je Pronesti za Bar Info.

Na parkingu ga je dočekao novi šok, jer traženog auta nije bilo. Kovačevići i Domeniko započeli su potragu, obišli naselje, u obližnjem “Banjalučkom ćevapu” sat vremena zajedno gledali snimke sa videokamere, ali auta nije bilo. Na kraju su, očajni, pošli u policiju, gdje su im rekli da će to biti težak slučaj zbog velike gužve u gradu i činjenice da se ne znaju registarske tablice drugog “mercedesa”.

Međutim, na drugom kraju grada, u Starom Baru, Adnan Bišević je u svom Mercedesu pronalazi torbicu u kojoj su dokumenta na Domenikovo ime i 3.500 eura.

"Nijesam ni znao da je torbica iza mene, dijete je izgleda prilikom izlaska iz auta zakačilo i ispala je pored auta. Vratio sam je pored auta i čekao petnaestak minuta. Stari Ваг je pun turista, sigurno će se zaboravni vratiti, no, nikog nije bilo. Znao sam da bez isprava ne može napustiti zemlju i da će se obratiti ambasadi Italije, pa sam "proguglao" dežurni telefonski broj italijanske ambasade, pozvao, rekao šta se desilo i dao moje podatke", ispričao je Bišević.

Pronesti je dan kasnije pošao u Podgoricu, u italijansku ambasadu, gdje su mu rekli da je torbica nađena i da u njoj ništa ne fali.

"Zaista sam dirnut i ne mogu da vjerujem, svugdje su ovolike pare veliki izazov i znam da ovo nije mnogo bogata zemlja, ali, ovdje zato ima takvih poštenih i plemenitih ljudi kao što je Adnan! U Crnoj Gori sam bio i ranije, sada ću još radije dolaziti", kazao je Pronesti.

Bišević je skromno kazao da nije ljudski i moralno ni da se razmišlja o tome, a kamoli da se uzme nešto što je tuđe.

"Najveća mi je satisfakcija bila kada sam ovom čovjeku vidio osmijeh na licu dok sam mu predavao torbu", istakao je Bišević, koji je odbio novčanu nagradu, a Italijan ga je častio tradicionalnim proizvodima te zemlje, prenosi Bar Info.