12-03-2020

Vujanović 1. septembra ide u penziju

Trostruki predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, sada sa počasnom titulom bivšeg šefa države, početkom septembra ove godine stiče pravo na starosnu penziju, pa mu time i prestaju privilegije koje mu garantuje zakon, piše Dan.

Vujanović 1. septembra ide u penziju | Radio Televizija Budva

Prema podacima državnih organa, Vujanović trenutno prima više od 1,4 hiljade EUR na ime zarade, i to će trajati do odlaska u penziju, osim ukoliko se bivši crnogorski predsjednik u međuvremenu negdje ne zaposli.

Sredinom 2018. godine, nakon predsjedničkih izbora i ustoličenja lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića za predsjednika države, skupštinska većina donijela je Zakon o predsjedniku.

Tim zakonom je, između ostalog, predviđeno da bivši predsjednik dobije počasnu titulu i 70 odsto plate koju je primao dok se nalazio na čelu države.

Po tom osnovu, Vujanović će mjesečno primati preko 1,4 hiljde eura do penzionisanja ili novog zaposlenja.

U skladu sa zakonskim odredbama, pravo na starosnu penziju stiče se sa 67 godina života, a nedavno se u slučaju bivšeg predsjednika Državne izborne komisije Đorđa Vukčevića pokazalo da skupštinska većina ne želi da zadrži penzionera na javnoj funkciji.

Prvi zakon o predsjedniku u istoriji Crne Gore odnosi se i na prava i privilegije bivšeg predsjednika i dužnosti, organizaciju aktivnosti i veze sa drugim institucijama aktuelnog predsjednika Crne Gore.

Vujanović po ovom zakonu ima redovnu novčanu nadoknadu, savjetnike, vozača, obezbjeđenje, kancelariju i počasni status bivšeg predsjednika, koji mu daje pravo da tako i nastupa u javnosti i tokom zvaničnih aktivnosti.


MINA