05-08-2022

Vuković: Rok za istinu 24h, konkretna podrška Abazovića za sada izostala

Zdravstveno stanje 11 prosvjetnih radnika, koji sa svojim kolegama štrakuju glađom ispred Opštine Budva sada je stabilno, kazao je direktor SMŠ "Danilo Kiš", Krsto Vuković. Što se kako je istakao tiče zahtjeva zbog kojih se nalaze ispred lokalne uprave, od prvog dana i prvog zahtjeva koji je bio useljenje u stanove i garancija cijene od 650 eura, nijesu dobili nijedan zvanični poziv, niti je organizovan jedan zvanični sastanak povodom njihove situacije u zvaničnim okvirima. Oni su pozvali premijera Dritana Abazovića da ih podrži dolaskom, ili pozivom na sastanak, dok su se Opštini Budva zahvalili na nedvosmislenoj podršci u nadi da će tako i ostati.

Vuković: Rok za istinu 24h, konkretna podrška Abazovića za sada izostala | Radio Televizija Budva

Vuković je napomenuo da su ih van zvaničnih okvira posjetili ministar prosvjete Miomir Vojinović i državna sekretarka Milijana Jelušić, te da je to više bio sastanak na ljudskoj i kolegijalnoj ravni.

"Osim ministra prosvjete juče nas je posjetio i predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore, Rade Božović sa sardnicima. Bila je veoma burna i dugotrajna diskusija, s obzirom na to da mi nijesmo saglasni sa stavovima Sindikata u dužem periodu i bili smo do prije par sati prilično dezignirani i razočarani, jer matična kuća koja teba da štiti interese i prava radnika nije nam se na očetku našla pri ruci i njesu pokazali snagu te institucije. U Sindikatu prosvjete Crne Gore je 10.000 članova i u slučaju velike podrške zasigurno bismo bili bliži rješenju", kazao je on.



On je napomenuo i to da je predsjednik Sindikata prosvjete najavio blokiranje saobraćajnica i izlaženje na ulice, odnosno nove proteste na koje će pozvati članstvo kako bi pružili konkretnu podršku.

"Incijativa naša prema Skupštini Crne Gore došla je do finala, prije nekoliko dana smo poslali mejl sa zahtjevom, gdje smo tražili da se po hitnom postupku sazove sjednica odbora za obrazovanje i prosvjetu i da se razmotri ne samo ovaj gorući problem u Budvi već da se pozicionira uloga Stambene zadruge Solidarno u odnosu prema državi i ulaganje države, svaki evro koji ide na nivou godine da se razmotri u širem kontekstu, a da se kroz to preispitivanje plasiraju svi naši problemi zbog kojih smatramo da smo prevareni i obmanuti", istako je Vuković.

Podsjetio je da je zadruga Solidarno imala obavezu da u određenom roku izgradi zgrade i da se prosvjetari pod određenim uslovima usele i da plaćaju svoje stanove, ali da se za deset godina tokom kojih su pretrpjeli ogromnu štetu to nije dogodilo.

"Za nas je u svemu ovome sporna i uloga opštine Budva, CEDIS-a i još nekih institucija, što se tiče pipremanja objekata i prilaženju konačnim rješenjima, da se dobiju dozvole i upotrebna odnosno tehnički prijem zgrada, naročito za elekrtičnu energiju. Opština je uradila sve i postigla da se pusti voda, ali bez električne energije teško možemo organizovati život tamo pa sve i da nasilno uselimo. Tu je dosta dezinformacija, a mi smo odlućili da ih prekinemo pa tražimo od Opšptine Budva i od CEDIS-a da u roku od 24h sazovu sastanak, na kojem će biti naši predstavnici, a gdje će precizno biti saopšteno do kojeg nivoa je stigla ta saradnja odnosno do kog nivoa je stigla realizacija odnosno priključenje ovih objekata na električnu energiju. Iz opštine kažu da je uređeno sve, da je podnešen zahtjev za izgradnju trafo stanice i da se nakon sedam dana očekuje izvještaj nadzora i da će to ići svojim tokom, te da preostaje samo da iz CEDIS-a priključe strujomjere, iz CEDIS-a kažu da Opština nije dostavila jedan jedini dokument, osim jednog koji je irelevantan. Šta je istina želimo, da nam se kaže za 24h, kako bismo znali i prema tome se odredili u kom smjeru da idemo dalje", kazao je Vuković.



Vuković je istakao da je došlo samo do sitnih pomaka, te dogovaranja i priprema, ali da do konkretnih prdloga nije došlo. U ponedjeljak je Odbor prosvjete i obrazovanja, na koji su kako je kazao pozvani, a gdje se nadaju da že dobiti institucijalnu podršku od najvažnijih organa države.

On je kazao se nada da do blokade saobraćajnica neće doći jer profesori se nijesu školovali da prave probleme nego naprotiv da utiču na manje problema u durštvu.

"Ova nebriga prema profesorima ipak stvara suprotnost same profesije i samog značaja profesora kao osnovnog stuba društva. U ovom trenutku prosvjeta, zdravstvo i privreda nijesu broj jedan kao stubovi društvenog razvoja", istakao je on.

On je napomenuo da profesori već 15 dana, kako je kazao dozivaju premijera Drotana Abazovića da im se obrati ili ih pozove na sastanak, ali da se to nije desilo.

"Je li problem da se obrati nekome od nas? Da dođe do Budve? Pošalje javni dopis?", pita se Vuković.

On je istakao da je izostala i veća podrška sugrađana koju su čekivali, naročito sjećajući se događaja ispred opštine unazad dvije godine, a koji su okupili veliki broj Budvana.

Ukoliko u roku od 24h ne dođe do pomenutog sastanka, provsjetari će prema riječima Vukovića zaustaviti komunikaciju sa obje strane i čekaće da se tu nešto dogodi nezavisno od toga.



"Mi do ovoga momenta imamo nedvosmislenu podršku Optine Budva koja je mnogo učinila za nas. Mnogo više nego druge opštine za svoje prosvjetne radnike, mi želimo da to tako ostane i da zahvalnost koju dugujemo opštini Budva pokvarimo suprotnostima koje emanira politički život Crne Gore", zaključio je on.

Podsjećamo da je ovo peti dan prtesta prosvjetara ispred zgrade Opštine Budva.