12-02-2019

WDP zainteresovan za gradnju vjetroelektrane na Brajićima

Njemačka kompanija WPD zainteresovana je za gradnju vjetroelektrane od 75 megavata na Brajićima, u koju bi uložili od 100 do 110 miliona EUR, saopštio je njen direktor za Evropu, Andreas Šole i dodao da ne računaju na podsticajne cijene.

WDP zainteresovan za gradnju vjetroelektrane na Brajićima | Radio Televizija Budva

“Godinama planiramo investiciju u vjetroelektranu u Crnoj Gori. Znamo da Vlada već priprema tender. Očekujemo da će narednih sedmica tender biti raspisan, nakon čega ćemo predati ponudu”, rekao je Šole u intervjuu Pobjedi.

On je podsjetio da je WPD akcionarsko društvo osnovano prije 23 godine, koje danas ima dvije hiljade zaposlenih.

“Do sada smo izgradili više od dvije hiljade vjetroparkova sa ukupnom snagom 4,5 hiljade megavata. Po tome smo u Njemačkoj najuspješnije preduzeće u oblasti proizvodnje energije iz vjetra. Osim u Njemačkoj, vjetroparkove imamo u Finskoj, Poljskoj, na Tajvanu, u Kanadi, Španiji, Italiji i Hrvatskoj”, kazao je Šole.

On je dodao da kompanija svake godine izgradi 600 megavata, što je ukupna investicija od milijardu EUR godišnje.

“Prije 17 godina smo počeli da investiramo u Hrvatskoj. Pošto smo saznali da i Crna Gora hoće da podržava proizvodnju iz obnovljivih izvora, odnosno vjetroparkova, iz Hrvatske smo, da tako kažem, bacili pogled ka Crnoj Gori i shvatili šta treba da radimo”, naveo je Šole.

On je dodao da su u WDP-u veoma zadovoljni investicijama u Hrvatskoj, gdje su izgradili četiri vjetroparka i investirali 130 miliona EUR.

“Crna Gora je mala zemlja, što ima dosta prednosti. Stvari se završavaju brzo i jednostavno. Znamo, međutim, da ponešto i nedostaje”, rekao je Šole.

On je saopštio da su se odlučili za Brajiće kao najpovoljniju lokaciju i da, ukoliko pobijede na tenderu, planiraju proizvodnju od 200 miliona kilovatsati godišnje.
“Završili smo mjerenje brzine vjetra i na osnovu karata smo napravili nacrt, odnosno plan. Predstoje istraživanja tla i geodetske studije da bismo mogli detaljno da planiramo”, kazao je Šole.

On je dodao da u kompaniji ne računaju na podsticaje, odnosno premijum cijene.

“Znamo da nam Vlada ne može dati premiju, odnosno povlašćenu cijenu. Radićemo sa tržišnim cijenama i smatramo da lokacija na Brajićima odgovara tome. Mi znamo da su prve dvije vjetroelektrane na Krnovu i Možuri dobile podsticaje - visoku cijenu, ali oni rade sa tehnologijom koja je danas već zastarjela. Mi planiramo moderno postrojenje”, saopštio je Šole.

On je dodao da će kompanija ukoliko dobije na tender početi detaljno planiranje i proes dobijanja dozvola.

“Istovremeno moramo da obezbijedimo finansiranje investicije. Pretpostavljam da bismo za osam do deset mjeseci mogli da otvorimo gradilište. U fazi gradnje će nam trebati više radnika, a pošto su postrojenja automatizovana, dugoročno posmatrano biće zaposleno desetak radnika”, naveo je Šole.