29-08-2021

Xiaomi postao drugi najprodavaniji brend na svijetu

Prihod kineske korporacije Xiaomi skočio je u drugom tromjesečju ove godine rekordnih 64 odsto, prenosi portal TechCrunch.


Ilustracija, Foto: Pexels

Istovremeno, kompanija povećava svoj udio na globalnom tržištu pametnih telefona i razvija se u području internetske povezanosti.

Vrijednost prodaje kineske kompanije u drugom tromjesečju bila je 87,8 milijardi juana (13,56 milijardi dolara), u poređenju s 53,54 milijardi juana u istom periodu prošle godine. Analitičari su očekivali da će vrijednost prodaje biti 84,53 milijarde juana, prenosi Nova ekonomija.

Dobit od 6,32 milijarde juana veća je za 87,4 odsto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, a takođe je premašila i očekivanja.

Napominje se da su sankcije američke vlade protiv Xiaomijevih konkurenta, kompanije Huawei, devastirale poslovanje tog tehnološkog diva.

S druge strane, Xiaomi je mogao povećati svoj tržišni udio zajedno s kineskim proizvođačima Androida Oppo i Vivo.

Xiaomijev udio na globalnom tržištu pametnih telefona porastao je 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, tokom kvartala koje je završilo pola godine, prema Canalysu koji je proveo istraživanje.

Xiaomi je isporučio 52,8 miliona telefona, čime je prvi put u svojoj istoriji postao drugi najprodavaniji brand na svijetu, ispred Samsunga i Applea.

Kompanija je nedavno objavila da će kupiti i tehnologiju autonomne vožnje Deepmotion za oko 77,3 miliona dolara.

Ulaganje slijedi njen ambiciozni plan da uloži 10 milijardi dolara u proizvodnju električnih vozila u sljedećih 10 godina.


(Investitor)