29-11-2022

Za 17 projekata zaštite kulturnih dobara 230.400 eura

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović potpisala je danas ugovore sa dobitnicima sredstava u sklopu Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu, kojim je podržano 17 projekata u vrijednosti 230.400 eura.

Za 17 projekata zaštite kulturnih dobara 230.400 eura | Radio Televizija Budva

Program koncipiran u skladu sa principom ravnomjernog razvoja kulture, na teritoriji svih opština (Foto: Ministarstvo kulture)

"Svjesni činjenice da bez materijalnih sredstava nije moguće ostvariti vidljive rezultate u ovoj oblasti, Ministarstvo kulture i medija se opredijelilo za kontinutet ulaganja u sve segmente zaštite i očuvanja kulturnih dobara", poručila je Vlaović.

Ona je pojasnila da je Program koncipiran u skladu sa principom ravnomjernog razvoja kulture, na teritoriji svih opština, na što ukazuju, između ostalih, i projekti kao što su: Srednjovjekovni grad i rudnik Brskovo u Mojkovcu, Ostataci manastira Samograd - Bijelo Polje, Crkva svetih apostola Petra i Pavla - Nikšić, tvrđave Herceg Novog, Manastir Ćelija Dobrska i Žabljak Crnojevića - Prijestonica Cetinje, Stari grad Ulcinj (obrušeni dio zidina), Most knjaza Danila na rijeci Mrtvici u Kolašinu i drugi, kao i nematerijalna kulturna dobra: Vještina izrade bihorskog ćilima i Vještina izrade čunova na Skadarskom jezeru.

Kako navode u saopštenju, Vlaović je podsjetila da Ministarstvo kulture od 2012. godine kroz godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara uspješno implementira projekte iz oblasti konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečke djelatnosti.

"Ovim Programom pruža se podrška, finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturne baštine Crne Gore, na šta nas i obavezuju brojna materijalna i nematerijalna kulturna dobra koja se nalaze teritoriji Crne Gore, a koja ukazuju na bogatu istoriju i tradiciju ovog prostora, na djelovanje različitih kultura koje su na ovom prostoru ostavile trag, počev od praistorije, pa nadalje", istakla je Vlaović.

U tom cilju, Ministarstvo kulture i medija će ubrzo preduzeti naredne korake za realizaciju aktivnosti na planiranju Programa zaštite za narednu godinu putem raspisivanja javnog konkursa.