07-10-2021

Za 7 mjeseci 1.297 više umrlih nego rođenih

Negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori, prema preliminarnim podacima Monstata, je u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na cjelokupnu 2020. godinu porastao za više od 660 posto, odnosno preko šest i po puta u odnosu na kraj prethodne godine.

Za 7 mjeseci 1.297 više umrlih nego rođenih | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

U 2020. godini Crna Gora je prvi put, od kada se vodi statistika, zabilježila negativan prirodni priraštaj, što znači da je tokom posmatranog perioda u zemlji umrlo više ljudi nego što je rođeno, piše Pobjeda.

Taj broj je iznosio -196. Samo u prvih sedam mjeseci ove godine ta razlika je narasla za gotovo 662 procenta i iznosi minus 1.297.

Kako je ovdje riječ o preliminarnim podacima iz mjesečnih statističkih biltena koje priprema Monstat, a kako i sami navode u biltenu, zapravo je moguće da brojka umrlih bude i povećana zbog naknadnog upisa u matične registre, koji su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova crna statistika posebno je zabrinjavajuća kada se brojke uporede sa prosječnim vrijednostima iz prethodnih godina.

Kada smo prošle godine, prvi put u istoriji, zabilježili negativan prirodni priraštaj, ali isto tako i prebacili prvi put broj umrlih u jednoj godini na preko 7.000, razlika u odnosu na prosječan broj smrti tokom prethodnih pet godina, prije pandemije, od 2015. do 2019. godine, poklapala se gotovo u cifru sa prijavljenim smrtnim slučajevima od posljedica infekcije korona virusom.

Prema podacima za prvih sedam mjeseci 2021. godine, to sada nije slučaj. Kada se uzmu u obzir prosječne vrijednosti za gore pomenuti period od pet godina prije pandemije, ove godine je za sedam mjeseci umrlo 1.403 više osoba. Čak i u direktnom poređenju istog perioda (januar – jul) sa prethodnom godinom, ta razlika iznosi 1.373 osobe.

Ako je prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje u tom periodu, od januara do kraja jula ove godine, od posljedica infekcije korona virusom preminulo 948 osoba, dobija se razlika između 425 i 455 smrtnih slučajeva koji se ne mogu objasniti epidemijom, piše list.