25-10-2021

Za 9 mjeseci u saobraćaju stradalo 40 osoba

Za devet mjeseci ove godine U Crnoj Gori je u saobraćaju život izgubilo 40 lica, kazao je pomoćnik načelnika u Odsjeku za saobraćaj Ilija Janjušević. Taj podatak, kaže, zabrinjava ali napominje da je ranijih godina bilježeno preko 100 smrtno stradalih lica.

Za 9 mjeseci u saobraćaju stradalo 40 osoba | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

"Ne možemo biti zadovoljni dok imamo jedno smrtno staradlo lice ali. Nigdje u svijetu ne možete naći da u saobraćaju nema smrtno stradalih lica. Nastojimo da se taj boj svede na mjeru koja je u skladu sa evopskim prosjecima", kazao je Janjušević gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Posljednjih nekoliko nedjelja u saobraćajnim nezgodama mladi vozači su izgubili život. Janjušević kaže da su mladi vozači prepoznati kao jedna od rizičnijih kategorija učesnika u saobraćaju jer su, kako je kazao, lakomisleni, nedovoljno iskusni u upravljanju vozilom a ističe da se nerijetko dešava da upravljaju vozilom i pod dejstvom alkohola u organizmu.

"Mi smo u Upravi policije prepoznali taj problem i prilikom izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja. Uveli smo određane novine kada su u pitanju mladi - vozači početnici. Pored svih akotivnosti koje preduzimamo svjedoci smo da nam se dešavaju saobraćajne nezgove u kojima mladi životi nestaju. Pored svih apela i pojačane konrole i dalje imamo učesnike u saobraćaju mlade vozače koji ne poštuju saobraćajne propise i time ugrožavaju sopstveni život i živote ostalih učesnika u saobraćaju", kazao je Janjušević.

Nedavno je u Bijelom Polju zabilježen slučaj vozača koji je sa 4,96 promila alkohola u tijelu učestvovao u saobraćaju.

"Vozač ne smije učestvovati u saobraćaju ako ima preko 0,3 promila alkohola u organizmu, dok mladi uopšte ne smiju imati prisustvo alkohola u organizmu.
Vršimo kontrole ali je zabrinjavajuće da nemao značajniji pad lica sa alkoholom u organizmu tako da je to problem šire društvene zajednice", upozorava Janjušević.

U septembru su, kaže, sankcionisali 830 vozača.

O tome što se može vidjeti da i sami policajci ne poštuju propise Janjušević kaže da su ti slučajevi pod udim okom menadžementa Uprave policije.

"Saobraćajni policajci treba da daju primjer svim učesnicima u saobraćaju. Mi smo sancionisali svoje službenike. Ne može niko samim tim što je službenik Uprave policije da krši propise. Mi smo svjesni da ima jedan broj naših službenika koji ne poštuju saobraćajne propise ali to su izuzeci. Mi smo tu da ih sankcionišemo tako da što se tiče poštovana asaobraćajnih propisa od strane saobraćajne policije biće pod budnim okom menadžmenta", zaključio je Janjušević.


(RTCG)