24-06-2015

Za bezbjednost turista na plažama brinuće 500 spasilaca

U okviru priprema za turističku sezonu, Crveni krst Crne Gore je, u skladu sa planom, u prethodnom periodu organizovao četiri obuke za nove spasioce na vodi i 13 ovjera za postojeće, tako da je za rad spremno oko 500 spasilaca.

Za bezbjednost turista na plažama brinuće 500 spasilaca | Radio Televizija Budva

Na kursevima je obučeno 95 novih spasilaca, dok je 396 postojećih uspješno prošlo provjere i ovjerilo svoje licence. Na taj način je ukupno 491 spasilac na vodi spreman za ovu turističku sezonu.

„Ove godine je povećan broj izgrađenih i uređenih kupališta na vodi i iznosi 377, pa su i naše procjene da će biti potrebno angažovati oko 500 spasilaca na vodi. Pratićemo potrebe turističke privrede. Ako one pokažu opravdanim organizovanje još jedne ovjere za postojeće spasioce na vodi, mi ćemo to i uraditi“ – istakao je Milovan Ljubojević, koordinator programa Spasilaštvo na vodi u Crvenom krstu Crne Gore. On je podsjetio da je Crveni krst uzeo aktivno učešće u pripremi za predstojeću sezonu od marta ove godine, kada su organizovane i prve ovjere. Obuke su počele početkom maja.

Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), tako je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima i vode ga instruktori, koji imaju međunarodne sertifikate.

„Kontinuirano se trudimo da radimo na modernizaciji nastave. Ove godine smo to uradili i kroz nabavku dodatnih spasilačkih sredstava, koja se mogu koristiti u akcijama spašavanja“ – dodao je Ljubojević.