04-03-2021

Za gubitak kilograma važno je i šta doručkujemo

Stručnjaci su saglasni da bi vam navika započinjanja dana zdravim doručkom mogla da bude od pomoći ukoliko želite da izgubite kilograme.

Za gubitak kilograma važno je i šta doručkujemo | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Često se govori da je doručak najvažniji obrok u toku dana, naročito ako pazite na težinu. Ali nije svaki doručak jednako zdrav.

Ako redovno posežete za nezdravim namirnicama, možete da zaboravite na gubitak kilograma ili održavanje zdrave tjelesne težine.

Takođe, istraživanja ukazuju na to da bi jedan izvor proteina mogao da bude idealan doručak za mršavljenje. Riječ je o jajima.

Na osnovu sprovedene studije, ljudi koji jedu jaja za doručak mogu tokom osam nedjelja da ostvare čak 65 odsto veći gubitak kilograma u odnosu na ljude koji nisu obraćali pažnju na unos kalorija, prenosi N1.

Ovo istraživanje je objavljeno u „American Journal of Clinical Nutrition i International Journal of Obesity“.

Takođe, studija objavljena u „Nutrition Research“ ukazuje na to da jaja mogu da stabilizuju šećer u krvi i suzbiju glad.

Elisa Pajk, nutricionistica u „International Food Information Council“, smatra da bi ljudi, ako žele nutritivno kvalitetan doručak, trebali da se usredsrede na hranu sa visokim udjelom proteina i vlakana jer oni mogu da pomognu da se duže osjećate siti. Upravo zato su jaja idealan odabir, prenosi The Healthy.

Dva jaja imaju oko 180 kalorija i 14 grama proteina. Takođe sadrže vitamine poput B 12, riboflavina, selena i vitamina A, kaže Pajk.

Treba uzeti u obzir i finansijski momenat, i činjenicu da je mnogo toga što je zdravo, po nekakvom pravilu, i skupo. Međutim jaja nisu nedostupna u tom smislu i jednostavna za su za pripremu.