19-06-2020

Za hitne nabavke tokom pandemije skoro 2,2 miliona eura

Nestandardne nabavke i troškovi u zdravstvenom sistemu nastali usljed pandemije koronavirusa koštali su 2,18 miliona eura, saopšteno je sinoć iz Vlade.


Foto: Gov.me

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o realizaciji hitnih nestandardnih nabavki i troškovima u zdravstvenom sistemu nastalih usljed pandemije koronavirusa.

Navodi se da je, imajući u vidu da se radi o nestandardnim nabavkama i troškovima, u ukupnom iznosu 2,18 miliona eura, koji nijesu planirani u budžetu Fonda za zdravstveno osiguranje za ovu godinu, Vlada zadužila Ministarstvo finansija da odobri izmjenu dinamike mjesečnog plana na pojedinim pozicijama Fonda.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o viznom režimu čije donošenje, kako je saopšteno, proizilazi iz obaveza koje prostiču iz Šengenskog akcionog plana.

„I redovnog godišnjeg usklađivanja viznog režima Crne Gore, kao zemlje kandidata, sa viznom politikom Evropske unije, kao i nacionalnih interesa“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila i informaciju o pripremi Projekta „Neka bude čisto“ za ovu godinu i prihvatila Sporazum o njegovoj realizaciji.

Kako je saopšteno, planirano je da Projekat ove godine počne sa realizacijom 1. jula i da traje tri mjeseca, a shodno Sporazumu koji će potpisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Zavod za Zapošljavanje i Javno preduzeće Morsko dobro kao glavni nosioci, biće utrošena 121 hiljada EUR.

Vlada je usvojila i informaciju o funkcionisanju portala „Glas građana – e-Peticije“ i zadužila Komisiju koja odlučuje o pitanjima značajnim za proces e-Peticije da predloži Ministarstvu javne uprave (MJU) rješenje za postupanje u slučaju podijeljene nadležnosti između resora u okviru iste peticije.

„MJU je zaduženo da unaprijedi aplikativno rješenje u cilju proširenja projekta „Glas građana – e-Peticije“ na organe lokalne samouprave, i o tome informiše sve jedinice lokalne samouprave“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su sva ministarstva zadužena da, s posebnom pažnjom, sagledaju sve pristigle peticije i omoguće građanima glasanje o peticijama koje ispunjavaju kriterijume za podnošenje elektronske peticije.

Vlada je usvojila i informaciju o žalbenom mehanizmu na Projektu „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja” koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom Investicionom Bankom (EIB).

„Ovaj kreditni aranžman u visini od 18 miliona eura poslužiće za svrhu finansiranja prioritetnih projekata u oblasti obrazovanja u narednom petogodišnjem periodu, čija je ukupna procijenjena vrijednost oko 40 miliona eura“, kaže se u saopštenju.

Vlada je odobrila preusmjeravanje oko 105 jiljada eura iz tekuće budžetske rezerve na potrošačku jedinicu Univerzitet Crne Gore što su, kako je saopšteno, nedostajuća sredstva po osnovu povraćaja novca uplaćenog za magistarske radove u periodu od 26. juna do 26. decembra prošle godine.






Izvor: Mina