20-01-2021

Za praznike obavili više od 1,5 hiljada kontrola

U Crnoj Gori inspekcije su u prvoj sedmici ove godine obavile više od 1,5 hiljada kontrola i zbog kršenja mjera protiv širenja epidemije koronavirusa izrekle 14 prekršajnih naloga i pokrenule šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Za praznike obavili više od 1,5 hiljada kontrola | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija/Arhiva

Navodi se da su za praznike vršene pojačane kontrole na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da su u sprovođenju mjera protiv širenja epidemije pojačano angažovane Turistička, Tržišna, Inspekcija rada, Zdravstveno-sanitarna i Inspekcija za igre na sreću.

“Tom prilikom izrečeno je 14 prekršajnih naloga i pokrenuto šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, rekli su iz Uprave.

Oni su kazali da je najviše nepravilnosti bilježila Turistička inspekcija koja je nastavila da kontinuirano kontroliše ugostiteljske objeke.

Navodi se da je u prve dvije sedmice nove godine kontorlisan i rad skijališta.

“Inspektori su kaznili dva ski centra koja nijesu odredila redara čija je obaveza da obezbjeđuje poštovanje mjera od strane korisnika ski usluga”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su nakon intervencije inspekcije te nepravilnosti otklonjene.

“U Kolašinu i na Žabljaku organizovano prisustvo po jednog turističkog inspektora kako bi se kontrolisalo sprovođenje mjera u ski centrima i ugostiteljskim objektima u tim opštinama, s obzirom na veću posjećenost gostiju”, rekli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prema njihovim riječima, većina poštuje mjere u ugostiteljskim objektima, dok se prekršaji, kako su naveli, uglavnom ponavljaju pretežno kod istih subjekata nadzora.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da je pokrenuta inicijativa kod Ministarstva zdravlja da se izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uvede mogućnost pečaćenja objekta od Turističke inspekcije za one subjekte nadzora kod kojih se ponavljaju pomenuti prekršaji.

Oni su kazali da je Zdravstveno sanitarna inspekcija od jula do 11. januara intezivno vršila kontrole na graničnim prelazima koji uključuje vazdušni, kopneni, željeznički i pomorski saobraćaj.

“Od jula do početka januara izvršila preko 14 hiljada kontrola i napisala 91 hiljadu rješenja o samoizolaciji”, naveli sui z Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su rekli, Zdravstveno-sanitarna od 11.januara ove godine ne vrši kontrole na graničnim prezalima shodno odluci Ministarstva zdravlja.

“Kada je riječ o epdemiji sada je usmjerena na izdavanje rješenja o samoizolaciji, dok se redovno obavljaju druge aktivnosti u ostalim oblastima nadzora”, naveli su iz Uprave.

Oni su kazali da je Inspekcija rada bila u stanju pripravnosti i dezurstva u Podgorici za vrijeme praznika tokom kojih nije bilo inicijativa za vršenje nadzora.

“Što se tiče uvećanja zarada za praznike onim zapislenim koji su mogli da rade - uvećanje ce biti iskazano kroz januarsku zaradu, pa se zaposleni mogu tada obratiti Inspekciji rada ukoliko im to pravo bude uskraćeno”, naveli su iz Uprave.


Izvor: Mina