22-10-2018

Za Program stručnog osposobljavanja u Budvi se prjavilo 36 visokoškolaca

Na evidenciji budvanskog Biroa rada trenutno se nalazi 36 viskoškolaca koji su se priavili za Program stručnog osposbljavanja, ali tačan broj prijavljenih znaće se tek po isteku roka, poručuju iz budvanskog Biroa.

Za Program stručnog osposobljavanja u Budvi se prjavilo 36 visokoškolaca | Radio Televizija Budva

Pravo na prijavu imaju lica sa stečenim Visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo, a koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

U Budvi se za Program prijavio veliki broj firmi iz privatnog i javnog sektora, a najtraženiji su visokoškolci iz prava, ekonomije i tutrizma, kazala je šefica Biroa, Slobodanka Đureinović- Nikčević.

"Pravo na stručno osposbljavanje imaju sva lica koja su završila Visoku školsku spremu, i nemaju iskustava. U ovom proteklom periodu prijavio se veliki broj poslodavaca koji su ponudli radna mjesta", istakla je Đureinović- Nikčević.

Program traje devet mjeseci, nakon čega su stekavši određena znanja i vještine visokoškolci obučeni za rad.

"Ovaj Program omogućava viskoškolcima da se osposobe za samostalan rad u svojoj struci. Priznaje se kao radna praksa od 12 mjeseci i to je uslov za polaganje stručnog ispita. Svi prijavljeni imaju pravo na novčanu naknadu koja iznosi 50 posto prosječene neto zarade u Crnoj Gori", dodala je Đureinović- Nikčević.

Poslodavci u Crnoj Gori su ponudili oko 11 hiljada radnih mjesta. Kroz Program se u prosjeku uključi tri ipo hiljade lica sa Visokim obrazovanjem.