19-05-2021

Za štrajk 643 advokata

Za predlog o štrajku, u slučaju neuspjelih pregovora sa Ministarstvom finansija o fiskalizaciji, glasalo je 643 advokata od ukupno njih 650, saopštio je predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović.

Za štrajk 643 advokata | Radio Televizija Budva

Foto: Pobjeda

Pobjeda piše da to znači da će, ukoliko ne uspiju današnji pregovori Advokatske komore sa Ministarstvom finasnija o izuzimanju iz primjene Zakona o fiskalizaciji, advokati obustaviti rad.

Advokatska komora je tim povodom sazvala vanrednu skupštinu na kojoj su se advokati elektronski, ali i na punktovima u više gradova, izjašnjavali o ovom predlogu.

“Specifičnost naše profesije je u tome što ne možemo govoriti o vršenju usluga, kao što to rade ostali preduzetnici ili privredni subjekti, već pružanju pravne pomoći, koje kako sam Ustav utvrđuje, može biti i besplatno, a kako se u praksi često dešava naplativo tek nakon dužeg vremenskog perioda ili nenaplativo, ukoliko advokat zastupa na račun troškova postupka koje dobija jedino ukoliko uspije u sporu”, stav je advokata.

Ministar finansija Milojko Spajić kazao je da su neki advokati već prešli na elektronsku fiskalizaciju, zbog čega smatra da će i ostali ispoštovati zakonski rok.