04-03-2021

Za vakcinaciju zainteresovano 26,3 hiljade građana

U Crnoj Gori je više od 26,3 hiljade građana, putem sajta covidodgovor.me, iskazalo interesovanje za vakcinaciju protiv Covid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Za vakcinaciju zainteresovano 26,3 hiljade građana | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje, Aleksandar Sekulić, rekao je agenciji MINA da sada u Crnoj Gori nema dovoljno vakcina da bi svi zainteresovani bili pozvani i da bi im se odredilo tačno mjesto i vrijeme za imunizaciju.

„Ta zainteresovanost i služi da bi imali podatke o građanima koji žele da budu imunizovani, a shodno načinu i vremenu dolaska dogovorenog broja vakcina svi će biti kontaktirani i obaviješteni gdje i kada treba da se prijave kako bi bili vakcinisani“, kazao je Sekulić.

Kako je naveo, ukoliko građanima u tom momentu ne bude odgovarao predloženi termin, moći će da izaberu drugi koji će im biti ponuđen.

Sekulić je rekao da će, shodno najavljenim dogovorima za distribuciju vakcina, u narednih mjesec i po do dva u Crnoj Gori biti dovoljno vakcina za najveći dio populacije koji treba da bude vakcinisa:

On je kazao da bi za dva do tri mjeseca cjelokupan proces imunizacije trebalo da bude završen.

U Crnu Goru su sredinom februara stigle prve doze vakcina protiv Covid-19.

Na podgorički aerodrom delegacija Vlade, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, dočekala je kontigent od dvije hiljade vakcina Sputnjik V koju je Vlada Srbije donirala Crnoj Gori.

Nakon toga u Crnu Goru je stiglo pet hiljada doza vakcine Sputnjik V iz Rusije, a u srijedu još 30 hiljada doza kineske vakcine Sinofarm.

Ministarska zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je da će u Crnu Goru do kraja aprila stići oko 200 hiljada kineskih vakcina, dok se još jedan kontigent ruskih očekuje do kraja sedmice.

Postignut je i preliminarni dogovor za 150 hiljada Fajzer vakcina, ali je Fajzer na globalnom nivou trenutno zaustavio distribuciju i proizvodnju vakcina.


(MINA News)