07-11-2014

Za vjetroelektranu u Reževićima 100 miliona

Kompanija „Vjetroelektrane“ Budva d.o.o. Podgorica, koja je dio sistema WPD grupe iz Njemačke sa sjedištem u Bremenu, trebalo bi u decembru naredne godine da počne gradnju vjetroelektrane u Reževićima gdje je u toku mjerenje brzine vjetra, kazao je izvršni direktor crnogorske firme Golub Senić.

Za vjetroelektranu u Reževićima 100 miliona | Radio Televizija Budva

Kako je kazao za Pobjedu, za ovaj projekat je opredijeljeno 100 miliona eura.

“Pilot projekat je snage 50 megavata, a investicija je 100 miliona. Biće 25 turbina, a snaga jedne biće u prosjeku oko 2 megavata”, objašnjava Senić i dodaje da je njemačka grupa za početak opredijelila oko 200 miliona eura da uloži u Crnu Goru.
U Reževićima je u toku mjerenje brzine i protoka vjetra.

“U maju ove godine postavili smo mjerni stub visine 80 metara u Reževićima, koji ispituje brzinu vjetra. Rezultate očekujemo u maju naredne godine nakon godinu dana mjerenja. Na osnovu tih podataka određujemo koju snagu turbine treba da postavimo na toj lokaciji”, objašnjava Senić.

Do sada dobijeni podaci sa lokacije u Reževićima su optimistični, kaže Senić i podsjeća da su ispitivali i neke druge lokacije koristeći podatke Meteorološkog zavoda, Kontrole leta Crne Gore, Vojske, Energoprojekta, koristili satelitske snimke. To je sve bilo neophodno da bismo izabrali pravu lokaciju.

“Nakon što završimo mjerenje, mi bismo se obratili Vladi da raspiše tender za lokaciju u Reževićima. Po ubrzanoj proceduri zatražili bismo građevinsku dozvolu. Smatramo da mi treba da dobijemo taj projekat. Ubijeđeni smo u to jer imamo kapacitete, finansije, reference. Veoma brzo, u decembru naredne godine, počeli bismo sa gradnjom jer imamo spreman novac, kapacitete, tehnologiju, znanje”, kaže Senić, ali i objašnjava da je to optimistička varijanta, jer mora da se završi tenderska procedura, građevinska dozvola, projektna dokumentacija.

On smatra da bi proizvodnja struje mogla da krene za 1,5 godina.

“U posao gradnje vjetroelektrane biće uključeno dvadesetak crnogorskih firmi koje će da izvode radove, PDV bi se uplaćivao u budžet”, podsjeća Senić na benefite ove investicije.

WPD ima, kaže on, prioritet i kod proizvođača turbina jer godišnje poručuju po 400-500 turbina.

“WPD je gigant sa godišnjim prometom od 235 milijardi eura. Prvak je u Evropi po izgrađenim vjetroelektranama kapaciteta preko 2.000 megavata. Bruto prihod godišnji je 3,8 milijardi eura, ima projekte u 20 zemalja i sve su stavili u funkciju. Prisutni su i u ovom region”, kaže Senić, koji ne krije da je zahvaljujući višegodišnjem radu sa državnim zvaničnicima i univerzitetskim profesorima uspio da dovede pvu veliku kompaniju u Crnu Goru.

On kaže da ostale njemačke firme osluškuju kako će WPD da prođe u Crnoj Gori.

“Ako WPD krene, doće i druge investicije. Milijardu eura kuca na vrata Crne Gore iz Njemačke”, tvrdi Senić.

Da bi u Crnu Goru ili bilo koju drugu zemlju došli veliki investitori poput Mercedesa, Simensa, moraju biti sigurni da u svakom momentu mogu računati sa dovoljnom količinom struje iz domaćih izvora.

“Da bi se ljudi zaposlili, otvorile fabrike, mora da postoji energija”, ističe on.

Senić kaže da mi moramo shvatiti da su alternativni izvori budućnost.

- Sa razvojem raste i potreba za električnom enegijom, pa će doći do usklađivanja ove cijene iz alternativnih izvora, koja je sada 10 centi kilovat sa ovom hidroenergijom koja je oko pet centi – kaže Senić.

On podsjeća da se mora forsirati proizvodnja električne energije zbog zaštite životne sredine. To je obaveza iz Kjoto sporazuma, koji smo mi prihvatili.

Senić kaže i da su zadovoljni cijenom koja je formirana za električnu energiju iz alternativnih izvora koja iznosi 96 eura za megavat.

WPD grupa iz Njemačke, u čijem sistemu je kompanija „Vjetroelektrane“ Budva d.o.o. Podgorica spremna je, kaže Senić, da preuzme, odnosno otkupi po tržišnim uslovima Krnovo i Možuru i da oba projekta radimo istovremeno.

Reževići, kaže Senić, nijesu karakteristični kao ptičje stanište za razliku od ulcinjske lokacije.

“I za problem sa pticama ima, međutim, rješenje – posebni sistem koji stvara zvuk koji ptice odvraća od te lokacije”, objašnjava on.