10-11-2020

Za vladu glasaju i sa daljine

Ako bi se poslanički klubovi danas na kolegijumu predsjednika Skupštine usaglasili, već na prvoj narednoj sjednici parlamenta mogla bi biti donijeta odluka o elektronskom glasanju, a potom na taj način i izabrati nova Vlada Crne Gore, reklo je više sagovornika “Vijesti”.


Foto: Savo Prelević

Iako je mandatar Zdravko Krivokapić obavijestio parlament da je spreman da predloži sastav kabineta, dio partija još formalno nema odluku o podršci a postoji i tehnički problem - to što je više poslanika vlasti i opozicije zaraženo kovidom pa ne može doći na sjednicu, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Da bi se uopšte radilo, za kvorum je potrebna većina ukupnog broja poslanika, odnosno 41.

S obzirom na epidemiološko stanje, kolegijum predsjednika Skupštine otvoriće pitanje izmjena Poslovnika kako bi se omogućio rad elektronskim putem i izbjeglo paralisanje rada, rekli su iz parlamenta.

Sjednica Kolegijuma biće održana danas i na njoj treba da bude dogovoren način rada parlamenta, nakon zahtjeva mandatara. Eventualni politički dogovor šefova klubova i predsjednika Skupštine Alekse Bečića značio bi da on dobije odriješene ruke da pripremi izmjene Poslovnika, za koje treba ponovo da odbije saglasnost kolega. Ukoliko bi se to desilo, izmjene Poslovnika bi ušle direktno na dnevni red prve naredne sjednice i ne moraju proći skupštinska tijela, objašnjeno je nezvanično “Vijestima” u parlamentu.

U zvaničnom odgovoru navodi se da je “mogućnost održavanja elektronskih sjednica, dio parlamentarne prakse koju primjenjuju brojne države Evropske unije”.

“Imajući u vidu da Skupština Crne Gore u kontinuitetu prati evropsku praksu i dostignuća, kao i potrebu za nesmetanim funkcionisanjem u uslovima pandemije izazvane virusom Covid-19, za očekivati je da će u narednom periodu, ako bude došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i spriječenosti određenog broja poslanika da učestvuju u radu Skupštine, Kolegijum predsjednika Skupštine otvoriti ovo pitanje, kako bi se eventualnim izmjenama Poslovnika Skupštine omogućio rad elektronskim putem i izbjeglo paralisanje rada”, navode u odgovoru.

Sagovornik “Vijesti” iz parlamenta je podsjetio da je u prethodnom sazivu održana plenarna sjednica na kojoj su poslanici glasali i iz skupštinskih sala, navodeći da to nije po Poslovniku i da novo rukovodstvo ne želi da krši propise zakonodavnog doma.

Mandatar Zdravko Krivokapić je u četvrtak predložio sastav vlade sa 12 ministarstva. Ostalo je neriješeno pitanje ministra odbrane, a on je tu poziciju ponudio lideru koalicije “Crno na bijelo” Dritanu Abazoviću. Krivokapić je u petak, u dopisu predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću, naveo da očekuje da se sjednica Skupštine organizuje u najkraćem vremenu. On nije dostavio predlog sastava kabineta, a ni program Vlade na šta nije bio ni obavezan i može to učiniti naknadno.

Za sada su Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora, kao dio koalicije “Za budućnost Crne Gore”, kao i GP URA, formalno podržale Krivokapićev predlog.

Ostale partije, članice vladajućih koalicija, ne žure sa tim pa se sjednice očekuju krajem nedjelje, potvrđeno je iz više izvora. SNP je nakon sjednice Izvršnog odbora izrazio nadu da će “Vlada biti odraz dogovora, međusobnog uvažavanja i poštovanja činjenice da je SNP sve vrijeme predstavljala nezaobilazan faktor u borbi za smjenu odlazeće vlasti”. Konačnu odluku donijeće nakon Glavnog odbora a nadaju se, kako su naveli, da će se “u predstojećem razgovoru mandatara i predstavnika SNP-a postići zajednički cilj i formirati prava reformska i demokratska Vlada, a da će ovaj dogovor naići na odobravanje svih članova GO partije”.

Predsjednik Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović kazao je da će tražiti da rasprava o novoj vladi bude na plenumu, a da glasanje bude elektronski kako bi se obezbijedilo svima da glasaju.


On je najavio da će PzP u subotu na sjednicama partijskih organa odlučivati o podršci novoj vladi. Radulović je kazao da od mandatara nijesu dobili ni ekspoze, ni sastav vlade i da on nije zadovoljio formu video obraćanjem u četvrtak.

Predsjednik Poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović kazao je da su elektronske sjednice prihvatljive i da je praksa već uspostavljena u prethodnom sazivu. “Samo ćemo sad odlučiti da to verifikujemo Poslovnikom”, rekao je Radunović “Vijestima”.

On je kazao da će sjednice organa Nove biti nakon što se zakaže sjednica Skupštine.

Iz Demosa su “Vijestima” kazali da zvaničnu odluku mogu donijeti čim od mandatara dobiju zvaničan predlog programa i sastava vlade i vjeruju da će to biti tokom sedmice.

“Ne namjeravamo da budemo prepreka za formiranje vlade koju građani sa nestrpljenjem očekuju”, rekli su iz Demosa.

I Demokrate će, prema informacijama “Vijesti”, krajem sedmice donijeti odluku o podršci mandatarevom predlogu.

Nova Vlada može biti izabrana do 8. januara, propisuje Ustav.

Rad poslanika biće vidljiviji, više pažnje za predstavke građana

“Imajući u vidu značaj učešća građana u parlamentarnom životu, rad Skupštine unaprijeđen je povećanjem stepena otvorenosti i dostupnosti. U skladu sa brojnim preporukama međunarodnih organizacija i predstavnika civilnog sektora, kao i sa savremenim tehnološkim kanalima komunikacije, otvoreni su zvanični nalozi Skupštine na društvenim mrežama. Stoga građani odnedavno mogu pratiti sve skupštinske aktivnosti putem Fejsbuka, Tvitera i Instagrama. Takođe, putem pomenutih kanala građani su prvi put bili u mogućnosti da uživo prate rad prve sjednice Administrativnog odbora”, navodi se u odgovoru iz Skupštine.

Oni su naveli da je u toku realizacija projekta koji će obezbijediti prenos uživo svih sjednica radnih tijela.

“Svi relevantni podaci na sajtu Skupštine biće prvi put objavljeni u otvorenom formatu, kako bi se zainteresovanoj javnosti olakšalo vršenje različitih analiza i kontrole rada Skupštine. Unapređenjem postojećeg softvera vodiće se detaljnija statistika o prisustvu i radu poslanica i poslanika tokom zasjedanja u Plenarnoj sali i salama u kojima se održavaju sjednice skupštinskih radnih tijela. Takođe, u pripremi je tehničko rješenje koje će omogućiti redovno objavljivanje evidencije o prisutnosti poslanica i poslanika na plenarnim sjednicama. Cijeneći važnost otvorenosti Skupštine i saradnje sa građanima, posebna pažnja biće posvećena predstavkama građana. Na taj način dodatno se unapređuje transparentnost rada Skupštine Crne Gore, što će motivisati građane da učestvuju u parlamentarnom životu svoje države”, navodi se u odgovoru.

Smanjen broj službenika i savjetnika

Od konstituisanja novog saziva Skupštine i izbora Alekse Bečića niko nije zapošljen, a raskinuto je šest ugovora o djelu i broj zaposlenih smanjen sa 203 na 195, navodi se u odgovoru iz parlamenta. Pored toga, prestala je funkcija i za 10 savjetnika bivšeg skupštinskog rukovodstva. Bečić trenutno ima dva savjetnika. “U zavisnosti od povećanja obima posla predsjednik će, prema potrebi, predložiti nove savjetnike. Kada je riječ o zaposlenima u Skupštini Crne Gore, to je nadležnost generalnog sekretara Skupštine”, naveli su iz Skupštine.



Izvor: Vijesti