03-01-2022

Zaboravite na velike novogodišnje odluke i fokusirajte se na male promjene

Koliko ste novogodišnjih rezolucija donijeli tokom svog života? A koliko ste ih ispunili? Svi znamo da sve velike odluke koje čvrsto donesemo u ovo doba godine, osim ako nisu praćene istinskom posvećenošću i odgovornošću, ostaju tamo gdje su i počele: u našim glavama. Poslije dvije godine balansiranja između posla, porodičnog života i onlajn nastave, ideja o pokušaju postizanja velikih ciljeva zvuči kao nemoguća misija.

Zaboravite na velike novogodišnje odluke i fokusirajte se na male promjene | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Umjesto toga, predlažemo da se fokusiramo na brigu o sebi, u malim koracima. Ne mislimo čak ni na zabavne stvari kao što su masaže ili odlazak u kozmetički salon. Mislimo na odluke i stvari koje su toliko male da bi ih neki smatrali „osnovnim potrebama“ prije nego brigom o sebi: na primjer, piti više od jedne čaše vode dnevno.

Ove godine, umjesto donošenja krucijalnih odluka, napravite malu listu za brigu o sebi. Sa tri do pet stavki maksimalno.

Šta će se naći na ovoj listi zavisi isključivo od vas. Jedina smjernica je da su to stvari koje ne radite svaki dan, ali bi imale pozitivan uticaj na vaše fizičko ili mentalno blagostanje. Ako vaša lista ima 20 stavki, počnite sa tri najlakše tačke koje možete da uključite u svoju dnevnu rutinu. Napominjemo, ovdje ćemo se fokusirati isključivo na fizičku i mentalnu brigu o sebi.

Jednostavni načini da poboljšate svoje fizičko blagostanje

Ovo može biti bilo šta, od osnovne ishrane (pojedite dvije vrste povrća, popijte osam čaša vode, ne preskačite doručak, planirajte obroke unaprijed) do vježbanja (10 minuta kardio treninga, 20 minuta šetnje napolju, 15 minuta istezanja).

Može da se odnosi na ograničavanje ili dodavanje određenih stvari u ishranu (više vitamina, samo jedna užina od industrijski prerađenih namirnica na dan, manje alkohola), njezi kože (nanosite kremu za lice sa UV faktorom bez obzira na doba godine) ili stvaranju boljih navika spavanja (lezite najkasnije u 23 sata, nema gledanja u ekran sat vremena prije odlaska u krevet).

Jednostavni načini da se brinete o svom mentalnom i emocionalnom blagostanju

Zatvorite oči, udahnite i zapitajte se: Šta je jedna stvar koja bi mi olakšala jutra? Možda je to pripremanje nečega prethodne noći (sastojci za doručak, torba za posao ili teretanu, ručak za djecu ili odjevna kombinacija za sjutra).

Da biste podstakli bolje raspoloženje, možete da praktikujete 15 minuta meditacije, 5 minuta zahvalnosti ili 10 minuta plesa dnevno. Ako vam nered izaziva anksioznost, odvojite 15 minuta dnevno za čišćenje površina, odlaganje odjeće i sortiranje gomile papira. Čitanje, šetnja, vođenje dnevnika, slušanje podkasta ili povezivanje sa prijateljem putem telefona… sve to spada pod okrilje emocionalnog blagostanja.

Ne zvuči uzbudljivo, ali umjesto da gađamo u mjesec i zvijezde u 2022, šta ako posegnemo za još jednom čašom vode ili salatom za ručak umjesto krekera? Izaberite nekoliko malih, jednostavnih načina da se bolje brinete o sebi. Vremenom, te male odluke mogu nas podstaći da se pozabavimo i nekim velikim stvarima.