11-03-2020

Zabrana putovanja u Italiju, Španiju, Kinu...

Koronavirus još nije zabilježen u Crnoj Gori, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije u svijetu Institut za javno zdravlje je predložio, a Ministarstvo zdravlja donijelo određene naredbe i preporuke.

Zabrana putovanja u Italiju, Španiju, Kinu... | Radio Televizija Budva

“Zabranjuju se putovanja u Italiju, Španiju, Iran Južnu Koreju i Kinu. U skladu sa Zakonom o strancima uvodi se privrenena zabrana njihovog ulaska. Državljani Crne Gore koji se se zatekli u tranzitu u tim državama biće u kućnoj izolaciji 14 dana, pod aktivnim nadzorom", kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović na današnjoj konferenciji za novinare.

Naređeno je i da se odlože i sve ekskurzije u inostranstvo, a sportska dešavanja održavaju bez publike.

"Državljani Crne Gore koji su se zadesili u tranzitu i u povratku su iz Italije, Španije, Južne Koreje, Irana i Kine staviće se u kućnu izolaciju pod aktivnim nadzorom i ograničenim kretanjem u trajanju od 14 dana. Nad svim članovima porodice primjenjivaće se iste mjere. Nepoštovanje ove mjere podliježe zakonskoj odgovornosti," rekao je Hrapović.

U trenutku kada je gotovo izvjesno da će se koronavirus pojaviti i u Crnoj Gori, akcenat treba staviti na posebnu odgovornost svakog pojedinca.

"Borba protiv koronavirusa nije samo stvar zdravstvenog sistema, sve mjere su bez efekta ako se putnici ne budu pridržavali tih mjera. Trenutno je 381pod zdravstvenim nadzorom," rekao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

On je rekao da su testirali 39 osoba na koronavirus i da je to, na naših 600.000 stanovnika, predstavlja mnogo veću stopu testiranih nego što je slučaj sa pojedinim državama regiona.

Begić apeluje da treba da preduzmemo sve mjere kako ne bi doslo do širenja virusa, dodajući da nepoštovanje naredbi podleže zakonskoj odgovornosti.

"Dovoljan nam je jedan neodgovoran pojedinac koji se vratio iz Sjeverne Italije da napravi veliki problem. Naš posao je da objasnimo ljudima da ukoliko osjete simptome da se jave zdravstvenim ustanovama”, apelovao je Begić.

Direktor Instituta za Javno zdravlje Boban Mugoša je saopštio da sistem funkcionise i da nema ni jednog slučaja novog virusa da je zabilježen u Crnoj Gori.

"Nemamo šta da krijemo, čim saznamo da imamo prvi slučaj Kovida 19, javnost će biti obaviještena u roku od 10 minuta. Nije nam cilj da bilo šta krijemo, ovaj posao moramo da odradimo zajedno. U Italiji se pokazalo da je neprihvatanje preporuka ponašanja dovelo do toga sto je sada zahvatilo cijelu Italiju ," rekao je Mugoša.

Preventivne mjere uvedene su i za zaposlene u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

“Obustavljene su edukacije i godišnji odmori zaposlenih u zdravstvu. Neophodna je adekvatna komunikacija sa zdravstvenim službama koja je imperativ. Takođe, rukovanje, grljenje i slično treba izbjegavati, kao i svako nepotrebno kretanje i javno okupljanje”, rekao je Hrapović.

Mugoša je rekao da najviše strahuju od nultog pacijenta, ali je naglasio da sve putnike koji su boravili na zaraženom području testiraju te da Institut raspolaže sa dovoljnim brojem testova.

“Imamo oko 800 testova što je za početak dovoljno, najavljeno je da stigne 1.000 testova, a obećano nam je iz SZO-a tako da ćemo imati ukupno 3.000 testova”, dodao je Mugoša.

Na pitanje da li je neko od čelnika zdravstvenih institucija kontaktirao sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom a u vezi sa okupljanjima na litijama, ministar Hrapović je odgovorio da je preporuka jasna, te da je potrebno izbjegavati masovna okupljanja.