19-05-2022

Zabranjen rad tokom državnih praznika, inspekcija će djelovati na terenu

Preduzeća koja se bave trgovinom na veliko i malo, u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, ne mogu obavljati djelatnost tokom državnog praznika Dana nezavisnosti, koji obuhvata subotu, nedjelju i ponedjeljak, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Zabranjen rad tokom državnih praznika, inspekcija će djelovati na terenu | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Međutim, u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, kao i pijacama.

Trgovina se može obavljati na štandovima - tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, u prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

“Pored našeg Call centra 080/555-555 za prijavu neregularnosti, građanima na raspolaganju tokom prazničnih dana biće i dežurni inspektori”, navodi se u saopštenju.

Za nepoštovanje tih obaveza su, kako su kazali iz UIP-a, predviđene novčane kazne i zatvaranje objekata za dane u kojima nije dozvoljen rad.

“Ovim putem apelujemo na privredne subjekte da poštovanjem propisanih obaveza daju svoj doprinos potpunoj primjeni zakona”, rekli su iz UIP-a.

Kontakt telefoni dežurnih inspektora su 068/856-406, 067/620-068 i 068/825-908.