05-08-2019

Zakon izglasan, uskoro bez duvanskog dima u svim zatovrenim prostorima

Poslanici vladajuće većine izglasali Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda na sjednici Vlade krajem prošle sedmice, kojim se zabranjuje njihova konzumacija u svim zatvorenim prostorima, osim u kazinima.

Zakon izglasan, uskoro bez duvanskog dima u svim zatovrenim prostorima | Radio Televizija Budva

Prema odredbama usvojenog zakona, kako su kazali iz Ministarstva zdravlja za portal RTV Budva, on će stupiti na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom listu, koji će biti objavljen narednih dana.

Kako je ranije saopšteno iz resornog Ministarstva, novim zakonskim rješenjem strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kome poslove, između ostalog, obavljaju državni i lokalni organi i službe; prostora u kome se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost; socijalna zaštita; sport i rekreacija; trgovinska djelatnost; proizvodnja, promet i skladištenje hrane; snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

Još važnije, NE DOZVOLJAVA se pušenje u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Dakle, u djelovima kafića, barova, restorana u kojima se služi piće ili hrana, strogo je zabranjeno pušenje.

Usvajanjem ovog Zakona automatski prestaje da važi Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima. To znači, da više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje. Ali postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi ISKLJUČIVO za tu namjenu. U tom smislu ovim Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.

Uvažavajući zahtjev Privredne komore Crne Gore i priređivača igara na sreću, s obzirom na specifičnost priređivanja igara na sreću u ovim prostorima, izuzetak su, kako je saopšteno iz Minstarstva zdravlja, jedino kazina kojih je trenutno u sistemu pet, a koja će, i pored posjedovanja specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha plaćati i takse u iznosu i na način koji odredi Vlada.

Još jedna važna novina jeste da se ovim zakonom uređuje promet i upotreba novih duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta. I prema ovim vrstama oprodijeljen je isti stav – zabranjena je njihova upotreba u zatvorenom, tj radnom ili javnom prostoru.

Predviđenje kazne za nepoštovanje ovog Zakona za pravna lica izose od 500 do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 100 do 2.000 eura, za preduzetnike od 150 do 6.000 eura, i za fizička lica od 30 do 1.000 eura.

Nadzor nad sprovođenjem zakona vrši Ministarstvo, dok poslove inspekcijskog nadzora vrše Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.


Ovdje možete pogledati Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda