23-07-2018

Zakupac u Perezića Do novčano kažnjen, šta je sa ostalima?

Povodom neprijatnosti koju je naša sugrađanka doživjela na plaži Perzića Do, oglasilo se i JP Morsko dobro, nakon čega je turistička inspekcija sankcionisala zakupca plaže.

Zakupac u Perezića Do novčano kažnjen, šta je sa ostalima? | Radio Televizija Budva

Iz Morskog dobra navode da je neposredno nakon tog incidenta o slučaju obavijestilo pomoćnicu direktora i koordinatorku svih inspekcija u Upravi za inspekcijske poslove Višnju Orban, te da je turistička inspekcija zakupcu ukazala na propuste i izrekla novčanu kaznu.

Kako su istakli, kontrola kupališta se vrši redovno i u kontinuitetu, međutim, skoro da nema građanina koji nije osjetio bahatost zakupca na svojoj koži.

Podsjećamo, na plaži Perazića Do nedavno je došlo do verbalnog obračuna između zakupca plaže i mještana.

Kako se čuje na video snimku koji je na facebooku objavila građanka Budve Sandra Jablan, zakupac plaže vrijeđa mještane, govoreći im da se sklone od mobilijara i da nađu drugo mjesto na plaži.

“Nećete se kupati ovđe”, riječi su zakupca, dok mu Budvanka kaže da može da crkne, ali da je niko neće otjerati sa plaže.

Ovo nije jedini slučaj da se građani dovedu u neugodnu situaciju. Svakim danom smo sve više svjedoci ovakvih događaja koji nimalo nisu prijatni.

Sličnu neprijatnost je doživjela i sugrađanka Ljiljana Perišić na plaži Jaz i u Bečićima.

"Na bivšem nudističkom dijelu plaže Jaz ležaljke su postavljene na preko 70 posto, a razmak između istih je po 10 metara. Čim sam spustila peškir na pijesak između ležaljki, prišao mi je radnik rekavši da ne smijem tu da se smjestim i da smetam ljudima, iako je plaža bila prazna", kazala je Perišić.

Sugrađanka Olivera Joksimović htjela je da se smejti na djelu Slovenske plaže, dok su joj momci koji se bave iznajmljivanjem skutera na vodi odredili i pokazli gdje može da se kupa naglasivši da je taj dio plaže "njihov".

Nakon navedenih slučajeva postavlja se pitanje da li danas svaka osoba koja se bavi bilo kakvim poslom vezanim za plažu daje sebi za pravo da određuje gdje će ko da spusti peškir, i da li je more postalo privatno vlasništvo?

Iz ovog preduzeća podsjećaju da su korisnici javnih uređenih i izgrađenih kupališta dužni osloboditi ½ kupališta od plažnog mobilijara (suncobrana i ležaljki), kao i ostaviti slobodnim pristupne staze do mora, u širini od najmanje 1m, i zonu uz more.

Na hotelskim kupalištima dozvoljeno je postavljanje plažnog mobilijara na ukupnoj površini kupališta. Kada su u pitanju gradska kupališta, na istima nije dozvoljeno postavljanje plažnog mobilijara (suncobrana i ležaljki).

Većina sugrađana sa kojima smo razgovrali na ovu temu predlaže kao jedno od mogućih rješenja postavljanje info table, na kojoj bi tačno bilo označeno kojih 50%, odnosno, gdje se nalazi slobodni plažni prostor predvidjen za kupače koji ne žele da iznajme plažni mobilijar.

Takodje, sugrađani insistiraju na tome da prije početka sezone, kontrolori Morskog dobra precizno izmjere zauzet i oslobođjen prostor na plažama, u skladu sa predviđenim zakonskim propisima, kako bi izbjegli ovakve situacije.