11-04-2019

Zakupci proveli noć na šetalištu, inspekcije nema

Zakpuci privremenih lokacija dežurali su cijelu noć na šetalištu u cilju sprječavanja rušenja privremenih objekata. Uprkos najavi inspekcije da će se danas na spornim lokacijama pojaviti ohrabreni asistencijom policije, to se još uvijek nije dogodilo.

Zakupci proveli noć na šetalištu, inspekcije nema | Radio Televizija Budva

Zakupci lokacija u šetališnoj zoni i dalje se nadaju preimenovanju Odluke i prologiranju roka zabrane privremenih lokacija do oktobra ove godine, kada bi se kako su rekli, sami povukli i doveli u red lokacije koje bi poslije uklanjanja objekata ostale prazne i nesređene.

Zakupac privremenog objekta, Savo Radonjić, je kazao da su oni od juče tamo.

"Smjenjivali smo se čekajući građevinsku inspekciju. I dalje smo pri svom stavu da ćemo lokacije braniti do kraja, do konačnog stava ministra. Ponovo molimo i apelujemo da usliši naše molbe da na ovom potezu svi ostanemo do oktobra, kada ćemo sami otići", istakao je Radonjić.

On je kazao da se nadaju da će se ova agonija završiti danas ili sjutra, te da će se danas na sjednici Vlade konačno izreći finalni stav, ostaju li ili ne.

"Tri dana ćemo biti ovdje, dok ne čujemo pozivan stav kojem se nadamo i na koji apelujemo. Selektivna odluka je već urađena jer na ovom potezu. Po planu ništa nije bilo, a kao što vidimo neki restorani su ostali, upisani su preko noći", zaključio je Radonjić.

Jedna od zakupaca lokacije, Ana Račić, je pozdravila vlasnika Splendida, Žarka Radulovića.

"Želim da mu se zahvalim na milionima na računima, u ime svih prodavaca brze hrane, kako nas on naziv. Mi danas ne bi bili ovdje i borili se za golu egzistenciju da imamo te milione već bi smo sami izgradili po jedan Splendid", kazala je Račić.

Kako nezvanično saznajemo, građevinska inpekcija sa izvršnom službom iz Podgorice danas se neće pojaviti na šetalištu u Budvi, jer prema Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim organima, moraju da sačekaju asistenciju policije, koju, nakon što se utvrdi da im treba, mogu dobiti tek nakon pet dana.

Prema nezvaničnim informacijama, republička građevinska inspekcija se jutros nije pojavila na terenu, jer prema Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim organima i lokalnim samoupravama moraju sačekati odgovor za asistenciju policije za čije donošenje je predviđen rok od pet dana.

Međutim, mi smo kontaktirali budvanski Centar bezbijednosti, gdje su nam kazali da građevinska inspekcija nije podnijela zahtjev za pružanje aistencije od strane službenika policije, te da se samim tim nijesu ni stekli uslovi za njihovo djelovanje u ovom slučaju.

Na naša pitanja koja smo uputili juče Ministarstvu održivog razvoja i turizma povodom aktuelene situacije još uvijek nismo dobili odgovor.