22-08-2019

"Zapisi o trajanju" Sava Pavlovića - 50 godina stvaralaštva

Retrospektivna izložba slika „Zapisi o trajanju“ umjetnika Sava Pavlovića, kojom će biti obilježeno 50 godina njegovog stvaralaštva, biće otvorena večeras u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Starom gradu u Budvi, u 19.30 h.


Uzevši u obzir bogati likovni opus umjetnika, izložba će biti postavljena u svim izložbenim prostorima JU Muzeji i galerije Budve. Preko 130 akvarela, crteža, slika različitih dimenzija biće postavljeno u Spomen domu „Crvena komuna“, Spomen domu „Reževići“, Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ i Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“. Kustoskinje izložbe su mr Milijana Istijanović i mr Jasmina Lazović. Izložbu će otvoriti mr Marin Ivanović, istoričar umjetnosti iz Dubrovnika. Na otvaranju će se obratiti i državna sekretarka Ministrastva kulture Crne Gore Sandra Đurbuzović, potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović i direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković.


Savo Pavlović je rođen 1947. u Baru. Završio je Školu za primijenjene umjetnosti u Sarajevu, Višu pedagošku školu – likovno vaspitanje u Beogradu i Fakultet za likovno vaspitanje i likovne umjetnosti u Rijeci. Pored stalnog angažmana u ateljeima u svojim kućama u Petrovcu i Reževićima, bavio se i pedagoškim radom. Član je udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Učesnik je velikog broja kolektivnih izložbi. Do sada je imao preko dvadeset samostalnih izložbi. Studijski boravio u Rimu (1976.), Atini (1985.) i Parizu (1991.).

Izložba će biti otvorena do 22. septembra.