03-05-2019

Zaposleni u medijima da se priduže akciji "Pet minuta gromoglasne tišine"

Sindikat medija Crne Gore pozvao je zaposlene u crnogorskim medijima da se danas priduže regionalnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine, koja se organizuje povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija

Zaposleni u medijima da se priduže akciji

"Sa Pet minuta gromoglasne tišine treba jasno da iskažemo svoju sindikalnu i profesionalnu solidarnost i odlučnost u namjeri da zaštitimo prava koja nam pripadaju“, kazali su iz Sindikata.

SMCG sedmi put učestvuje u regionalnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine.

Oni su pozvali zaposlene u medijima da se danas, od 11 sati i 55 minuta do 12 sati, uključe u akciju, i da u tom periodu prekinu sa radom, objavljivanjem informacija i emitovanjem programa.

U Proglasu SMCG povodom Svjetskog dana slobode medija navodi se da je taj datum prilika da ukažu na najveće probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u crnogorskim medijima.

„I potenciramo teme koje sami mediji zaobilaze pokušavajući na taj način da uljepšaju situaciju za koju su menadžeri i vlasnici samih medija krivi“, kaže se u proglasu.

Navodi se da u Crnoj Gori postoji svega jedan medij koji ima kolektivni ugovor što, kako su kazali iz SMCG, jasno govori o spremnosti menadžera i vlasnika da mijenjaju uslove u kojima rade ljudi koje su zaposlili.

„SMCG je godinama pokušavao da promijeni Granski kolektivni ugovor, ali su poslodavci iz sektora medija tokom prošle godine jednostrano odlučili da te pregovore prekinu“, kaže se u proglasu.

Kako su kazali iz SMCG, neisplaćivanje zarada je problem koji je neophodno istaći u svakoj priči o crnogorskim medijima.

„I ove godine smo imali medije koji svojim zaposlenima duguju i do 15 zarada. Suvišno je reći da je redovnost zarada uslov da bi zaposleni mogli da žive i rade, a samim tim i za postojanje medija koji funkcioniše u takvim uslovima. Nažalost, i ove godine smo u situaciji da to moramo da objašnjavamo i apelujemo da se situacija promijeni“, navodi se u proglasu.

Iz SMCG su podsjetili da je pravo na štrajk jedno od garantovanih prava i posljednji „alat“ koji zaposleni mogu da upotrijebe u borbi za svoja prava.

„U medijima imamo situaciju da se već četiri godine, zbog opstrukcije Unije poslodavaca Crne Gore, ne donosi Akt o minimumu procesa rada u uslovima štrajka, jer ne žele da prihvate da se on odnosi samo na RTCG, a ne i na privatne medije i lokalne javne emitere“, kazali su iz Sindikata.

Prema njihovim riječima, sloboda sindikalnog udruživanja je ustavna kategorija, ali za jedan dio poslodavaca u Crnoj Gori to nije dovoljan argument da zaposlenima dozvole da koriste to svoje pravo.

Iz SMCG tvrde da je u jednom dijelu medija sindikalno organizovanje potpuno onemogućeno, dok su u drugom, gdje postoje sindikalne organizacije, sindikalni povjerenici i aktivisti pod pritiskom.

U Proglasu se navodi i da je zastarjela tehnika ograničavajući faktor, i zaposleni u medijima su prinuđeni da se, na razne načine, snalaze kako bi njihov rad bio profesionalan. „Bez adekvatne opreme koja olakšava rad ne možemo govoriti o slobodi medija“.

U SMCG smatraju da je dio odgovornosti i na državi i njenim institucijama, i to u dijelu koji se odnosi na bezbjednost novinara.

Oni podsjećaju da su najteži slučajevi napada na novinare ostali neriješeni, a neki su i zastarjeli.

„Bezbjednost je uslov za stvaranje normalnog ambijenta za rad novinara“, naglasili su iz SMCG.

Neophodno je, kako su naveli, i donošenje zakona, prije svega izmijenjenog Zakona o medijima, da bi se, makar u teoriji, stvorili uslovi da novinari mogu da zaštite sebe i svoj rad u redakcijama.

„Nadamo se da, ipak, neće biti propuštena prilika da se ograniči uticaj vlasnika medija koji, zloupotrebljavajući svoj položaj, utiču na rad urednika i novinara“, zaključuje se u proglasu Glavnog odbora SMCG.

Izvor: Mina