22-06-2018

Zaposleno 9,91 hiljada stranaca

U Crnoj Gori ove godine je, kroz kvotu za radnu snagu koja dolazi iz drugih zemalja, zaposleno 9,91 hiljada osoba, što je skoro polovina planiranog broja, saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje, Suljo Mustafić.

Zaposleno 9,91 hiljada stranaca | Radio Televizija Budva

On je na pitanje novinara zašto crnogorski državljani neće da rade u toku ljetne sezone, što za posljedicu ima uvoz radne snage iz drugih država, kao i da li je to pitanje mentaliteta ili uslova, odgovorio da je na to uticalo više faktora.

"To su slaba motivisanost za rad, mentalitet i uslovi koji nijesu prihvatljivi ili primamljivi za domaću radnu snagu. Zbog čega? Zato što imamo situaciju da pomalo sivo tržište dominira u ovoj oblasti“, kazao je Mustafić na konferenciji za novinare povodom posjete predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije.

On je dodao da je ove godine kvota za radnu snagu koja dolazi iz drugih zemalja 18,14 hiljada osoba.

"Ona je do danas utrošena gotovo do polovine, odnosno 9,91 hiljada osoba je u Crnoj Gori kroz tu kvotu zaposlena, dok je ukupno izdato 13,61 hiljada radnih dozvola", naveo je Mustafić.

Na sastanku je ocijenjeno da bi razmjena iskustava, podataka i znanja između ZZZ i Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije trebalo da doprinese ostvarivanju značajnih pomaka u saradnji kroz primjenu određenih metoda rada i znanja.

Mustafić je rekao da je siguran da će se kroz zajedničke projekte dvije institucije, koji se odnose na prekograničnu saradnju, kao i razmjenom podataka i informacija, unaprijediti rad i ukupna politika kada je u pitanju zapošljavanje u Crnoj Gori i Srbiji.