08-07-2020

Zaraženo 15 zdravstvenih radnika i 33 djece

Na bolničkom liječenju u Crnoj Gori je 79 pacijenata zaraženih korona virusom. Među zaraženim je i 15 zdravstvenih radnika, kao i 33 djece do devet godina i još 65 mladih do 19 godina, saopšteno je na konferenciji na medije NKT-a.

Zaraženo 15 zdravstvenih radnika i 33 djece | Radio Televizija Budva

Načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u IJZ dr Sanja Medenica navela je da se povećava broj registrovanih slučajeva korona virusa i da svi moramo raditi na ličnoj odgovornosti.

Na konferenciji za medije NKT-a je saopšteno da je u Beranama jedna osoba preminula, a da se utvrđuje da li je ta osoba bila zaražena korona virusom. Od početka juna registrovano je osam smrtnih slučajeva i pet oporavljenih.

"Epidemiološka situacija je sve ozbiljnija, povećava se broj registrovanih slučajeva", kazala je Medenica.

Pozvala je građane da nose maske, održavaju distancu i vode računa o higijeni.

U bolnicama 79 pacijenata

Direktor Dječije bolnice dr Saša Radović saopštio da je na liječenju ukupno 79 pacijenata.

"Što se tiče djece imamo ukupno 98 pacijenata, za uzrast do 19 godina. Djece do devet godina je 33, što je 5,5 odsto, a njih 65 su uzrasta do 19 godina. Svi ovi pacijenti su dobrog opšteg stanja", naveo je Radović.

On je naveo da u zdravstvenom sistemu imamo 486 posteljnih jedinica i 168 respiratora, od toga u KCCG 92.

Naveo je i da je 15 zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom, među njima su i tri doktora. U samoizolaciji je 121 zdravstveni radnik, među njima su 32 ljekara.

O zatvaranju Podgorice: "Za sada nijesmo pričali o tome"

Medenica nije mogla da kaže da li je tačna informacija da će Podgorica od večeras biti zatvorena.

"Svaka mjera koja se donosi zavisi od epidemiološke situacije. Za sada nijesmo pričali o tome, ali sve će zavisiti od epidemiološke situacije", navela je Medenica.

#NKT, dr Sanja Medenica na pitanje o broju čl. Vlade u samoizolaciji: Samoizolacija se predlaže svakom ko dođe u kontakt sa #COVID19 pozitivnom osobom. Važno je da se sve mjere preduzimaju prema svakom. Naravno vrši se epidem. procjena i u zavisnosti od toga ta mjera se nalaže. pic.twitter.com/yBpEwiTNum

— Vlada Crne Gore (@VladaCG) July 8, 2020
Medenica je saopštila i da se danas na sjednici NKT-a razgovara o uslovima za bezbjedno održavanje izbora.

“I druge su zemlje održavale izbore, i to neke bezbjedno, neke malo manje bezbjednu, sigurno će biti propisane mjere od IJZ da se ti izbori održe bezbjedno, što se tiče kontrole epidemije”, navela je Medenica.

Medenica je govorila o mogućem povratku virusa na jesen.

“Imamo dijagnostiku posebno za koronavirus, posebno za grip. Planirana je nabavka vakcina, a krajem oktobra počinje vakcinacija”, rekla je Medenica.

Ona je zamolila građane da, kada dođe vrijeme za to, svi koji su indikovani za vakcinaciju protiv gripa, prime vakcinu.

“Borićemo se zajedno kao i u prvom talasu”, poručila je Medenica.