23-06-2024

Apel Tima za zaštitu i spašavanje Opštine Budva za vrijeme tropskih vrućina

Prvi dani ljeta donijeli su tropske temperature koje dostižu i do 40 stepeni u našoj zemlji. Prema prognozama, visoke temperature će se nastaviti i u narednim danima, a u nekim dijelovima zemlje očekuje se da će termometar pokazivati više od 40 stepeni. Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva apeluje na građane da se pridržavaju preporuka kako bi se zaštitili od potencijalnih zdravstvenih problema izazvanih ekstremnim vrućinama.


Foto: arhiva, Portal RTV Budva/M.S.

Preporuke Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Budve su sledeća

1. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti: Redovno pijte negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Izbegavajte čekanje na osjećaj žeđi, posebno kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

2. Izbjegavajte boravak na direktnom suncu između 10 i 17 sati: Posebno važno za decu, trudnice, starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima.

3. Tuširajte se u mlakoj vodi: Ovo može pomoći da se rashladite i osvježite.

4. Nosite laganu, široku odeću od prirodnih materijala: Ako izlazite, nosite šešire širokog oboda, kape i sunčane naočare. Kišobrani i lepeze takođe mogu pomoći u zaštiti od sunca.

5. Koristite posteljinu od prirodnih materijala: Po mogućnosti spavajte bez jastuka kako biste izbegli akumulaciju toplote.

6. Jedite češće male obroke: Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama. Preferirajte svježe voće i lagane supe za vraćanje izgubljenih minerala, vitamina i elektrolita.

7. Rashladite prostor u kojem živite: Idealno bi bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32°C danju i 24°C noću. Danju zatvorite prozore i spustite roletne, isključite nepotrebne električne uređaje.

8. Pijte dovoljno tečnosti: Ovo je ključno za spriječavanje dehidracije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

9. Izbjegavajte naporan fizički rad: Ako je neophodno, radite to u najhladnijem dijelu dana, rano ujutro ili kasno poslijepodne. Građevinski radnici i drugi koji rade na otvorenom treba da prave česte pauze u hladu i piju puno vode.

10. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

11. Koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja: Posebnu pažnju posvetite novorođenčadi i maloj djeci, koristeći zaštitna sredstva s najvećim faktorom i laganu zaštitnu odjeću.

12. Izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana ako vozite.

13. Potražite savjet ljekara ako imate zdravstvene probleme: Ljekove držite na temperaturi ispod 25˚C ili u frižideru, u skladu sa uputstvima.

Ukoliko osjetite vrtoglavicu, slabost, tjeskobu, jaku glavobolju ili bolne grčeve, potražite pomoć što pre i otiđite u hladniji prostor. Pijte vodu ili razređeni voćni sok u malim gutljajima, a u slučaju grčeva koji traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć.

Važni brojevi za hitne situacije:

- CB Budva: 122
- Služba zaštite i spašavanja: 123
- Hitna pomoć: 124
- Jedinstveni evropski broj za hitne situacije: 112

Pridržavanjem ovih preporuka možete značajno smanjiti rizik od zdravstvenih problema tokom tropskih vrućina koje su zahvatile našu zemlju.

D.B.