04-07-2020

Zašto je dobro imati višnju u svom vrtu?

Sezona je berbe višanja i pravljenja sokova i ostalih prerađevina od ove voćne vrste. Radi se o zaista posebnom voću.


Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Evo nekoliko razloga zašto je dobro imati višnju u svom vrtu i konzumirati njene plodove:

Samo 12 plodova liječi bol.

Ona spada u rano voće koje se manje konzumira u svježem stanju, a više industrijski prerađeno u džemove, sokove, rakije, likere, vino, kompot, ali i kao dodatak za konditorske proizvode.

Poznata je po svojim ljekovitim karakteristikama i antioksidativnom djelovanju. Navedene osobine proizlaze iz njenog bogastva vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, te mineralima K, Mg, Fe i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, piše Agroklub.

Pojedina istraživanja ukazuju na to da dvanaest plodova dnevno ima isti učinak kao aspirin ili ibuprofen u borbi protiv bolova. Umanjuje bol kod gihta i upale mišića, osteoatritisa i reumatidnog atritisa jer ima snažne antiupalne osobine. Normalizuje nivo triglicerida i holesterol. Štiti nervni sistem i sprječava stres. Djeluje antikancerogeno, posebno na rak debelog crijeva.

Voće bogato melatoninom

Višnja je jedna od rijetkih voćnih vrsta koja sadrži hormon melatonin. Riječ je o prirodnom hormonu koji reguliše san. Naš ga organizam izlučuje poslije 21 sat, tako da ako neko ima problem s nesanicom čaša soka od višnje riješit će problem.

Neke od njenih ljekovitih osobina: hrani i štiti mozak; smanjuje rizik od dijabetesa; pomaže kod bubrežnih smetnji; sprječava upale; pomaže kod varenja, poboljšava rad organa za varenje; pomaže prilikom mršavljenja; reguliše san; smanjuje rizik od srčanih bolesti; pomaže kod upale mokraćnih kanala i čisti ih.

Višnje se dosta koriste u kulinarstvu, za pravljenje raznih poslastica kolača, napitaka, sokova, likera, džemova, kompota. Zbog svog karakterističnog mirisa koriste se i u kozmetici.

Izvor: Radiosarajevo.ba