29-06-2014

Zašto je dobro piti vodu na prazan želudac

70% ljudskog tijela je voda, iz čega nije teško zaključiti da unos vode igra važnu ulogu u održavanju normalnih tjelesnih funkcija. 75% mišića je voda. Kosti takođe sadrže vodu, oko 25%. Čak 82% krvi je sačinjeno od vode.

Zašto je dobro piti vodu na prazan želudac | Radio Televizija Budva

Već odavno nam je poznato da je dobro popiti vodu čim ustanemo, na prazan želudac. Na taj način čistimo organizam, naročito crijeva koja potom mogu bolje da apsorbuju hranljive materije iz hrane.

Voda će pospješiti oslobađanje toksina iz tijela, što vrlo brzo počinjemo primjećivati na našoj koži, naročito koži lica. Vaše lice će postati čistije i sjajnije.

Ako ćete vodu piti ujutro čim se probudite, smanjićete vrijeme koje je potrebno tijelu da stvori nove ćelije i mišićno tkivo.

Limfne žlijezde su zaslužne za borbu protiv infekcija, a pijenjem vode na prazan želudac ćete pospješiti njihov rad.

Pijenjem vode na prazan želudac možete ublažiti povraćanje, bolove u grlu, usporiti širenje ćelija raka, bolesti očiju, proliv, bolesti urinarnog trakta, bolesti bubrega, meningitis, tuberkulozu, artritis i glavobolje.

Kako ujutro piti vodu?

Naučnici iz Japana su ustanovili da pijenje vode na prazan želudac može pospješiti cjelokupno zdravlje i ublažiti neke bolesti i tegobe.

Kada se probudite, i prije nego što operete zube, popijte 650 ml vode. Operite zube i nemojte piti i jesti ništa. Nakon 45 minuta doručkujte, a poslije doručka nemojte 2 sata ništa jesti i piti.

Za starije osobe i one koje pate od nekih medicinskih stanja, 650 ml vode može biti previše. Počnite sa manjom količinom pa postepeno povećavajte.

Opasnosti premalog konzumiranja vode

Postoje biološki znakovi žeđi koje vaše tijelo pokazuje, ali se mogu zamijeniti za neke simptome ili znake različitih bolesti. Prepoznavanjem dehidracije možete izbjeći uzimanje ljekova na način da hidrira svoje tijelo.

Neki stručnjaci vjeruju da ljudska bića sve slabije prepoznaju osećaj žeđi i zaboravljaju na važnost vode. Time postajemo hronično dehidrirani.

Ponekad ljekari dehidraciju zamijene za simptome nekih bolesti i stanja kao što su angina, rak dojke, rak materice, leukemija, neredovne menstruacije, dijabetes, kamen u bubregu, astma, sinusitis, hipertenzija, zatvor, glavobolje i migrene, reumatoidni artritis...