21-12-2015

Zašto ne treba pretjerivati sa sapunom?

Ljudi danas znaju da treba da piju manje antibiotika i jedu puno fermentirane hrane, no naš životni stil čistoće i dalje je veliki problem, kaže doktorica Robin Čatkan, osnivači Centra za probavu za Žene u Chevy Chaseu u američkoj saveznoj državi Merilend.

Zašto ne treba pretjerivati sa sapunom? | Radio Televizija Budva

Zašto? Jer kontakt s prljavštinom uči nas kako da prepoznamo prijateljske bakterije naspram neprijateljskih, objašnjava ona. Dala je i nekoliko savjeta za zamjenu našeg superčistog životnog stila za onaj koji je ispunjen sa više bakterija.

Čatkan savjetuje da koristimo blagi sapun napravljen od organskih sastojaka umjesto antibakterijskih sapuna koji su često puni žestokih hemikalija.

"Kada se tuširamo, zapravo gulimo naše bakterije na koži koje čine da nemamo akne i ekceme", kaže Čatkan, koja napominje da su, osim ako nijesmo trčali u blatu, jedina mjesta na tijelu kojima svakodnevno treba sapun pazusi i prepone. Smatra da je ostatku tijela dovoljna voda čak i nakon vježbanja tokom kojeg smo se oznojili.

"Prljavština ne uzrokuje bolest – ali ubijanje dobrih bakterija na našoj koži može naštetiti našem imunitetu", poručuje Čatkan.