30-05-2021

Zašto psi plaču?

Kada je vlasnik srećan, pas će vrtjeti repom kako bi pokazao da i on dijeli istu emociju. Sa druge strane, kada smo tužni, psi priđu i ušuškaju se kod nas kako bismo sa njima podijelili tugu.

Zašto psi plaču? | Radio Televizija Budva

Foto: Shutterstock

Sigurno ste bar jednom primijetili suze u očima vašeg psa i odmah pretpostavili da on zaista plače.

Psi su emocionalna bića, saosjećajna i senzitivna. Kada je vlasnik srećan, pas će vrtjeti repom kako bi pokazao da i on dijeli istu emociju. Sa druge strane, kada smo tužni, psi priđu i ušuškaju se kod nas kako bismo sa njima podijelili tugu.

Iako su oni naši istinski prijatelji, i u dobru i u zlu, psi za razliku od čovjeka, nijesu sposobni da plaču iz emocionalnih razloga. Pa otkud onda suze u njihovim očima?

Alergije

Kao i kod ljudi, alergije mogu i kod pasa da izazovu suzenje očiju. Psi mogu da budu alergični na mnoge stvari kao što su polen, prašina, dim, hrana i slično. U tom slučaju veterinar će odraditi nekoliko testova na psu ili će predložiti da ga podvrgnete dijeti kako bi se sistemom eliminacije utvrdio uzročnik alergije.

Blokirani suzni kanali

Ako se suzni kanali začepe, suze će početi da teku iz očiju vašeg psa. Ovaj iscjedak iz oka kod pasa se zove epifora. Prepoznaćete je po tome što je područje oko očiju vašeg psa vlažno, a vremenom mogu nastati crvenkaste ili braonkaste fleke i iritacija kože. Veoma je važno da na vrijeme obratite pažnju na simptome.

Infekcija

Ako umjesto prozirnih suza kod psa primijetite žute, sluzave ili krvave suze to je siguran znak da vaš pas ima neku infekciju.

Drugi simptomi mogu biti otečene i nadražene oči, a posjeta veterinaru je obavezna kako bi se uspostavilo pravilno liječenje.

Ogrebana rožnjača

Ako je vaš pas aktivan, gruba igra sa drugim psima i mačkama, prolazak kroz nepristupačna mjesta mogu dovesti do povrede rožnjače.

Osim suza, na ogrebanu rožnjaču može ukazivati i to ako pas češe svoje oko šapom, često trepće i područje oko oka je upaljeno. Ne treba napominjati koliko je važno odvesti psa veterinaru što prije.

Prljavština

Ponekad, kada oko vašeg psa suzi, to može značiti da mu je upala trepavica ili prljavština u oko. U tom slučaju suzenje ne bi trebalo dugo da traje već samo dok se ne oko ponovo ne iščisti prirodnim putem.


Izvor: Vijesti/(Cuko.me)