04-11-2020

Zatvaraju se škole i ugostiteljski objekti u Budvi, Podgorici, Ulcinju i na Cetinju

S primjenom mjera će se započeti u petak, 6. novembra, u ponoć, a implementacija ne treba biti kraća od 14 dana.

Zatvaraju se škole i ugostiteljski objekti u Budvi, Podgorici, Ulcinju i na Cetinju | Radio Televizija Budva

Škole i ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju od 6. novembra, u ponoć, biće zatvoreni, odlučio je Institut za javno zdravlje.

Takođe zabranjeno je i okupljanje u stanovima i kućama osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.


Mjere će, kako je saopšteno, trajati najmanje 14 dana.

"Eksponencijalni rast broja novooboljelih koji je stigao kao posljedica nepoštovanja mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, zahtijevao je da Institut za javno zdravlje danas izvrši raniju procjenu vrijednosti stopa kumulativne incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine). Metodologijom koja podrazumijeva “sistem semafora”, predviđeno je da će stope incidencije i listu opština utvrđivati Institut na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-dnevnom periodu. Važno je istaći da je ostavljena metodološka mogućnost da se procjena vrši i ranije, posebno kada obolijevanje ukazuje na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, kao što je to trenutno i slučaj u Crnoj Gori", pojašnjeno je iz IJZ.

Dodaju da je ranija procjena vrijednosti stopa kumulativne incidencije uzela u obzir sve slučajeve infekcije registrovane u periodu između 21. oktobra u ponoć zaključno sa 3. novembrom u ponoć.

U narednih 14 dana doći će do implementacije strožijih mjera u sljedećim opštinama: Podgorica, Cetinje, Budva i Ulcinj prelaze u grupu 3, a Bar, Berane, Nikšić, Mojkovac, Kotor, Bijelo Polje, Pljevlja i Andrijevica prelaze u grupu 2.

S primjenom mjera će se započeti u petak, 6. novembra, u ponoć, a implementacija ne treba biti kraća od 14 dana.

"Kako bi se održao ritam praćenja situacije na terenu i pratio efekat implementacije mjera, Institut će nastaviti sa redovnim objavljivanjem 14-dnevnih opštinskih stopa incidencije subotom prije podne. Nova procjena će biti izvršena u subotu, 7. novembra, nakon čega ćemo obavijestiti javnost o daljim koracima. Koristimo priliku da naglasimo da Institut predlaže mjere koje su najboljem interesu crnogorskih građana i njihovog zdravlja. Izuzetno smo svjesni i ostalih implikacija koje mjere mogu imati po naše društvo, ali ne treba zaboraviti da je njihova primjena direktno uslovljena stepenom poštovanja onoga što su zvanične preporuke svih ovih mjeseci", navodi se u saopštenju IJZ.

Izvor: Vijesti