14-05-2021

Zatvoriće banke ako zakon prođe

Predstavnici najznačajnijih stranih banaka, prema informacijama Vijesti, prijete da će zatvoriti banke na šest mjeseci i prestati sa odobravanjem kredita, ako Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza bude usvojen u Skupštini.

Zatvoriće banke ako zakon prođe | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

“Za banke je ovo smak svijeta. Ove mjere, ako budu usvojene, značiće pad likvidnosti bankarskog sektora za 100 miliona mjesečno, dok će gubici iznositi više desetina miliona EUR. Zbog ovog jednog populističkog poteza, neke strane banke mogu i da odu, a Crna Gora bi se suočila sa ogromnim odštetnim zahtjevima”, kazao je sagovornik Vijesti bankarskog sektora.

On je naveo da je sa tim upoznat i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji će se obratiti Vladi sa prigovorom na tako poguban predlog zbog kojeg bi bankarski sistem kolabirao.

“Usvajanje ovakvog predloga dovelo bi i do stampeda povlačenja depozita iz banaka”, upozorio je sagovornik podgoričkog lista.

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) predložili su taj zakon Skupštini, a prilikom glasanja o dnevnom redu, prije dva dana, za njega je, osim poslanika opozicije, SDP-a, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i manjina, glasalo i nekoliko poslanika vladajuće koalicije.

Ovaj zakon predviđa da se na šest mjeseci, od 1. maja, odloži plaćanje svih kreditnih obaveza bankama po osnovu glavnica, kamata, zatezne kamate, naknada i drugog, odnosno banke bi u ovom periodu ostale bez najznačajnijih prihoda.

Nakon što je predlog prošao glasanje o dnevnom redu, nastala je prava uzbuna u bankarskom sektoru.
Održavani su on line sastanci i slata pisma Skupštini, Vladi, Centralnoj banci (CBCG), ali i MMF-u i ambasadama država čije banke posluju u Crnoj Gori.

Iz CBCG su saopštili da su na sjednici Savjeta, 4. maja, dali negativno mišljenje na taj predlog.

“Predloženim zakonom se ne postiže očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, već se stvara potencijal za njegovo narušavanje”, poručili su iz CBCG.