05-02-2018

Zbog cigarete i u zatvor: Tajland zabranjuje pušenje na plažama

Tajlandske vlasti su se zbog učestalih izvještaja o velikim hrpama smeća i opušaka cigareta na popularnim plažama odlučile da se bore protiv pušenja na svojoj poznatoj tropskoj obali.

Zbog cigarete i u zatvor: Tajland zabranjuje pušenje na plažama | Radio Televizija Budva

Zabrana pušenja i bacanja smeća uvedena je na 24 plaže širom države, objavili su dužnosnici. Među njima se nalaze najpoznatije turističke destinacije poput južnog otoka Koh Taoa, te plaža Patong u gradu Phuketu i Hue Hin na jugozapadu države.

Samo na Patongu se mjesečno pronađe 140 hiljada opušaka koji predstavljaju 30 posto svog smeća na plaži, istaknuo je Jatuporn Buruspat, direktor tajlandske organizacije za morske i obalske strategije.

Svaka turistička tačka dobit će odvojene zone za pušače, a onima koji se neće prilagoditi novoj mjeri prijeti novčana kazna od 3.190 dolara i maksimalna zatvorska kazna od godinu dana, otkrio je Jatuporn.

"No turisti ne trebaju biti zabrinuti da će odmah biti uhapšeni jer će se prvih nekoliko puta upozoriti", rekao je Pairat Charoensiri iz kancelarije za odnose s javnošću organizacije.

Tajland je prošle godine ugostio 35 miliona turista, a taj broj raste svake godine, zbog čega se javlja sve veća zabrinutost oko uticaja na okoliš i održivosti turizma u toj državi na jugoistoku Azije.

Možda bi Crna Gora mogla da slijedi primjer Tajlanda, šta mislite? Napišite u komentaru.