28-05-2020

Zbog korona virusa u aprilu bez ijednog turiste

Značajan pad dolazaka i noćenja turista zabilježen je u martu u Crnoj Gori usljed pandemije korona virusa, dok ih u aprilu, zbog zabrane kretanja i širenja COVID-19, uopšte nije bilo, pokazuju podaci Monstata.

Zbog korona virusa u aprilu bez ijednog turiste | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno, u našoj zemlji u martu je u kolektivnom smještaju boravilo 18.925 turista, 66 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

“U Crnoj Gori u martu ove godine, u kolektivnom smještaju hoteli, odmarališta, pansioni, moteli, turistička naselja, hosteli, ostvareno je 66,3 odsto manje dolazaka turista nego u martu prošle godine. Broj ostvarenih noćenja manji je 59,7 odsto nego u istom mjesecu prošle godine. Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju, 70,7 odsto ostvarili su strani, a 29,3 odsto noćenja domaći turisti”, precizirali su u Monstatu.

U martu je, prema podacima Monstata, ostvareno 39.733 noćenja. Od toga, 28.103 noćenja se odnose na strane turiste, a 11.630 na domaće goste.

“U strukturi noćenja stranih turista, u martu ove godine, najviše noćenja su ostvarili turisti iz Srbije od 10,7 odsto, Rusije od devet odsto, Njemačke od 8,7, Albanije 4,7, Ujedinjenog Kraljevstva 3,9 i Francuske 3,6 odsto”, ukazali su u Monstatu.

Slijede Šveđani sa tri odsto noćenja, Bosanci sa 2,7, Belgijanci i Danci sa 2,2 odsto i Hrvati sa 2,1 odsto noćenja. Turisti iz vanevropskih zemalja, kako su naveli u Monstatu, ostvarili su 1.837 noćenja, od čega najviše Kinezi, ukupno 663. Slijede stanovnici SAD-a sa 351 noćenjem, dok su turisti iz Južne i Srednje Amerike ostvarili 164 noćenja.

“U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u martu ove godine godine najviše noćenja, 73 odsto, ostvareno je u primorskim mjestima, u Podgorici 16 odsto, planinskim i i ostalim turističkim mjestima 5,4 odsto. U brojkama, u glavnom gradu je u martu registrovano 6.389 noćenja, od čega 718 domaćih i 5.671 stranih turista. Na primorju je noćilo 29.072 gostiju, dok su u planinskim mjestima registrovana 2.142 noćenja”, navode oni.

Kada je riječ o aprilu, u Monstatu ističu da, usljed uvođenja privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja korona virusa, nije zabilježen dolazak turista.

“Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori je u aprilu broj prijavljenih osoba u smještajnim objektima kolektivnog smještaja bio 103. Prema Regulativi o evropskoj statistici turizma, karantinski smještaj nije uključen u obuhvat istraživanja”, istakli su u Monstatu.





Izvor: Dnevne novine